Dofinansowanie posiłków – sposób na wzrost lojalności pracowników

Dofinansowanie przez pracodawcę posiłków dla swoich pracowników to jeden z najskuteczniejszych sposobów poprawy efektywności pracy. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Lojalni pracownicy to dla każdej firmy wartość najwyższa. Wysoka konkurencyjność na rynku pracy sprawia, że pozyskanie dobrego, oddanego swoim obowiązkom pracownika, staje się coraz trudniejsze – podobnie jak zachęcenie go do pozostania w danym przedsiębiorstwie. Naturalną konsekwencją takiej sytuacji jest większe zaangażowanie pracodawców w systemy motywacyjne. Dobrze dobrany, uwzględniający potrzeby pracownika program motywacyjny wpływa na efektywność pracy i osiągane wyniki.

Najlepsze metody motywacji uwzględniają przede wszystkim realne potrzeby osób zatrudnionych, takie jak na przykład odżywianie. Dlatego wiele firm zapewnia swoim pracownikom dofinansowanie posiłków, dzięki którym poprawia się wydajności ich pracy. Czy to dobry pomysł?

Zrozumieć pracownika…

O lojalności pracowników w kontekście wydajności ich pracy mówi się wiele. Rzeczywiście, nie da się ukryć, że jakość pracy osób, które angażują się w wykonywanie powierzonych obowiązków z innych powodów niż tylko korzyści finansowe jest dużo wyższa niż tych, które swoją pracę traktują wyłącznie jako obowiązek. Oczywiście indywidualny stosunek do pracy jest cechą przypisaną każdemu człowiekowi, uwarunkowaną nie tylko jego prywatnymi przekonaniami, ale często także sytuacją rodzinną i prywatną.

Nie zmienia to jednak faktu, że wiele osób potrzebuje w pracy odpowiedniej motywacji, która niekoniecznie wiąże się tylko i wyłącznie z korzyściami finansowymi w postaci premii czy też dodatków do podstawy wynagrodzenia. Dla wielu osób dużo bardziej niż pieniądze, liczy się uznanie, prestiż i docenienie przez pracodawcę, które wyrażone jest poprzez indywidualne podejście, respektowanie potrzeb i zapewnienie komfortowych warunków pracy. Na szczęście coraz większa liczba przedsiębiorców decyduje się na programy motywacyjne wychodzące naprzeciw tego typu oczekiwaniom.

W odpowiedzi na potrzeby pracownika – Sodexo!

Potrzeby pracowników oraz możliwości pracodawców doskonale rozumie firma Sodexo. Przygotowała ona jedyne w swoim rodzaju programy motywacyjne, które skupiają się na fundamentalnych czynnikach poprawy efektywności pracy zatrudnionych osób. Dotyczą one podstawowych stref życia codziennego każdego pracownika. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza Kupony Żywieniowe i Karta Lunch Pass, dzięki którym każdy pracodawca może dofinansować posiłki swoich pracowników.

Zarówno Karty jak i Kupony to doskonały sposób na to, by poprawić efektywność pracy w każdej firmie. Ich działanie jest niezwykle proste. Zapewniają one pracownikom swobodny wybór posiłków, zgodny z ich indywidualnymi upodobaniami, dzięki czemu każdy może wybrać dla siebie to, co lubi najbardziej. Karty i Kupony umożliwiają korzystanie z ofert kawiarni, restauracji, a także sklepów spożywczych. Tak elastyczny wybór zapewnia optymalne wykorzystanie przez każdego pracownika otrzymanego świadczenia pozapłacowego.

Przygotowanie przez Sodexo tak skutecznych narzędzi motywacyjnych, poprawiających efektywność pracy w każdym sektorze biznesu, to zasługa wieloletniego doświadczenia gromadzonego na rynkach całego świata. Nie bez znaczenia pozostaje również stosowanie przez firmę innowacyjnych rozwiązań oraz wyjątkowa otwartość na wymianę doświadczeń w myśl jednej z kluczowych zasad przedsiębiorstwa, „know-how”. Dzięki temu Sodexo od wielu lat wspiera działanie przedsiębiorców, którzy poszukują jak najlepszych metod poprawy funkcjonowania i rozwoju firm.

Odżywianie a lojalność

Choć z pozoru mogłoby się wydawać, że te dwa pojęcia mają niewiele cech wspólnych, w rzeczywistości okazuje się, że wiele je łączy. Na lojalność pracownika wobec firmy wpływa wiele różnych czynników. Jednym z ważniejszych jest stosunek pracodawcy i respektowanie przez niego potrzeb pracowników, zarówno tych finansowych, jak i tych, które wpływają na życie codzienne. Dofinansowanie przez pracodawcę posiłków dla swoich pracowników to jeden z najskuteczniejszych sposobów poprawy efektywności pracy.

Według wyników badań spożycie ciepłego posiłku w ciągu dnia zdecydowanie poprawia jakość pracy i pozwala na większe skoncentrowanie się na wypełnianych obowiązkach. Tego typu świadczenia pozapłacowe doskonale budują lojalność pracownika, tworzą poczucie doceniania, wpływają na atrakcyjność stanowiska, wzmacniają poczucie własnej wartości i zaangażowanie. Dzięki rozwiązaniom proponowanym przez Sodexo, tak wiele korzyści można osiągnąć przy niewielkim nakładzie finansowym i oszczędności czasu. Wystarczy tylko wybrać profesjonalnie opracowane skuteczne metody, indywidualnie dobrane do konkretnych potrzeb i możliwości pracodawcy.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

karta podarunkowa dla pracownika

Karty podarunkowe dla pracowników i inne benefity – co wybrać i dlaczego?

Obecnie większość pracodawców zdaje sobie sprawę, że trzeba się postarać, aby zatrzymać w firmie najlepszych …