Strona główna / Sport / Jak wygląda śniadanie piłkarzy?

Jak wygląda śniadanie piłkarzy?

Tomasz Leśniak, główny kucharz reprezentacji Polski podczas Euro 2016, zdradza, że podstawą śniadania naszych reprezentantów jest owsianka. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Podstawą diety u zawodowych piłkarzy są węglowodany. Dodają one energii i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Najlepiej dostarczyć je organizmowi już w pierwszym posiłku w ciągu dnia, na przykład w formie zbóż i kasz. W śniadaniu piłkarza powinna się też znaleźć porcja białka, najlepiej w postaci jajek, co usprawni regenerację mięśni. Należy też dołączyć w małej ilości tłuszcze zwierzęce i roślinne spowalniające uwalnianie energii z węglowodanów.

Po pierwsze owsianka

Podopieczni Adama Nawałki zaprezentowali świetną formę podczas tegorocznych Mistrzostw Europy. Polacy z dumą śledzą ich mecze na żywo w internecie i telewizji. Za dobre przygotowanie piłkarzy odpowiada jednak nie tylko trener i sztab medyczny, ale także szef kuchni. Tomasz Leśniak, główny kucharz reprezentacji Polski podczas Euro 2016, zdradza, że podstawą śniadania naszych reprezentantów jest owsianka. Ta potrawa to doskonałe połączenie węglowodanów, białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Leśniak przygotowuje ją na płatkach jaglanych lub ryżowych, z mlekiem kokosowym i z dodatkiem świeżych owoców.

Omlet według przepisu Anny Lewandowskiej

Osobistym dietetykiem czołowego polskiego napastnika, Roberta Lewandowskiego, jest jego żona, Anna. Na śniadanie była mistrzyni karate i wykwalifikowana specjalistka do spraw żywienia serwuje swojemu mężowi omlety z dodatkiem mięsa i warzyw. Dostępny na jej blogu przepis na
omlet z boczkiem i marchewką stał się niezwykle popularny wśród sportowców. Czas przygotowania: około 15 minut

Składniki:

– 3-4 jajka,
– 1 łyżka masła klarowanego,
– 1 plaster tłustego boczku,
– 1/4 awokado,
– 1 marchewka,
– 5-6 pomidorków koktajlowych,
– 2 łyżki wody,
– sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Boczek pokrój w kostkę. Awokado pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Jajka roztrzep z wodą, solą i pieprzem. Mieszankę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu zarumienienia. Następnie przełóż omlet na drugą stronę, na wierzch wysyp warzywa i boczek. Placek złóż na pół i smaż jeszcze około 1 minutę.

Kasza jaglana na dobry początek dnia

Kasza jaglana jest szczególnie lubiana przez piłkarzy, ponieważ jest pożywna i lekkostrawna. Dodatkowo nie zawiera glutenu, który jest często eliminowany z diety zawodowych sportowców. Jaglankę można podać na śniadanie zarówno na słodko, jak i na słono. Dobrze smakuje ugotowana na mleku sojowym lub kokosowym, z dodatkiem orzechów laskowych, miodu, śliwek i szczypty cynamonu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Błędy w odchudzaniu

Odchudzasz się? Sprawdź czy nie popełniasz błędów

Polskie społeczeństwo tyje w coraz szybszym tempie. Nadwagę ma już 60 proc. Polaków, na otyłość choruje …