brzydki zapach w lodówce
Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka prostych i tanich sposobów na walkę z brzydkim zapachem z lodówki | fot.: Fotolia

Jak walczyć z brzydkim zapachem w lodówce

Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy żywność wymagającą niskiej temperatury. Jest to w związku z tym ogromne skupisko pożywek dla bakterii i źródło wielu zapachów. Przechowując żywność w niewłaściwy sposób, łatwo spowodować, by zapachy te stały się naprawdę nieprzyjemne. Jak uniknąć takich sytuacji? Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka prostych i tanich sposobów na walkę z brzydkim zapachem z lodówki.

Co pachnie w lodówce?

Nieprzyjemny zapach z lodówki pojawia się najczęściej, gdy jedzenie się psuje. Dlatego przede wszystkim warto zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia kupowanych przez nas produktów. Pomocne będzie też planowanie zakupów pod kątem jadłospisu na kilka dni. Dzięki temu zredukujemy ilość psującego się jedzenia do minimum, bo nic w lodówce nie pojawi się przypadkiem.

Na psucie się żywności wpływa jednak nie tylko przekroczenie daty ważności, ale także sposób przechowywania.

  • Po pierwsze: folia. Folie, w które zwykle pakowane są wędliny i sery przyspieszają psucie się schowanego w nich jedzenia. Dlatego lepiej jest przełożyć sery i wędliny do papierowych woreczków lub zawinąć je w papier śniadaniowy. Pamiętaj jednak, by nie zamykać ich szczelnie, ponieważ brak przepływu powietrza spowoduje szybsze ich psucie.
  • Pojemniki po jajkach – są ogromnym źródłem bakterii, dlatego wyjmij z nich jajka zaraz po kupieniu. Jajka najlepiej jest przechowywać na przeznaczonych do tego celu półkach.
  • Największym źródłem bakterii w lodówce są surowe mięso, ryby oraz jaja. Dlatego najlepiej jest trzymać je odizolowane od pozostałych produktów (na przykład na przeznaczonej tylko na nie półce) i jak najszybciej je skonsumować.
  • Sałatki i surówki są bardzo podatne na psucie, ponieważ stanowią wartościową pożywkę dla bakterii. Najlepiej jest trzymać je w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu.
  • Jeżeli zauważysz, że jakiś produkt zaczyna się psuć, czym prędzej pozbądź się go. Pleśń w lodówce przenosi się z prędkością światła.

Ważne jest również rozmieszczenie pożywienia w przestrzeni lodówki. Produkty mleczne powinny znaleźć się na górnej półce, warzywa i owoce (koniecznie wyjęte z folii) na najniższej. Z kolei sery, wędliny czy produkty gotowane (np. wczorajsza zupa) najlepiej jest ulokować na półkach środkowych.

Gdy w lodówce coś śmierdzi

Mimo powyższych reguł, zawsze może się zdarzyć, że coś w lodówce zacznie nieprzyjemnie pachnieć. W takim przypadku mamy kilka rozwiązań.

  • Najbardziej kompleksowym jest umycie lodówki. W tym celu wyjmij wszystkie produkty, przeglądając przy okazji ich stan. Lodówkę najlepiej jest umyć wodą z płynem do naczyń i octem. Ocet jest nietoksycznym neutralizatorem zapachów. Sprawdza się świetnie zawsze tam, gdzie mamy problem z nieprzyjemnym aromatem. Po umyciu lodówki poczekaj aż wyschnie i dopiero wtedy włóż jedzenie z powrotem.
  • Przechowywane w lodówce jedzenie możesz trzymać w zamkniętych pojemnikach. Nie jest to może metoda na usunięcie zapachu, ale zapobiega jego rozprzestrzenianiu. Aromatyczne jedzenie pachnieć będzie wtedy tylko wewnątrz zamkniętego pojemnika.
  • Najlepszym i jednocześnie całkowicie bezpiecznym dla zdrowia sposobem utrzymania lodówki bez nieprzyjemnych aromatów jest stosowanie naturalnych pochłaniaczy i neutralizatorów zapachu. Wśród nich wymienić można węgiel drzewny, sodę oczyszczoną, goździki, kawę mieloną, cytrynę, świeże mleko, aromat waniliowy, gazetę, wysuszone liście herbaty oraz wspomniany wcześniej ocet. Produkty te możesz ułożyć w kieliszku czy na małym talerzyku na dolnej półce lodówki. Wymieniane systematycznie będą stale pomagać w utrzymaniu wnętrza lodówki bez nieprzyjemnych zapachów.

Pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z lodówki nie musi być trudne. Warto jednak działać jeszcze przed pojawieniem się objawów i po prostu na bieżąco dbać o czystość i porządek w lodówce, myjąc ją co najmniej raz w miesiącu i systematycznie przeglądając stan schowanego w niej jedzenia. Co niezmiernie ważne: podczas zabiegów porządkowych w lodówce najlepiej jest ograniczyć detergenty do minimum. Wszystko, co znajdzie się w lodówce, przechodzi bowiem do jedzenia. Dla własnego zdrowia i komfortu neutralnie pachnącego wnętrza lodówki, zaplanuj dobrze rozmieszczenie w niej pożywienia i sposób jego przechowywania.

AJA

Sprawdź także

perfumy na zimę

Trendy zapachowe — perfumy damskie idealne na zimę

Masz ciepły, zimowy płaszcz, puszysty szalik i wełnianą czapkę? To świetnie, ale co z Twoim …