Strona główna / Styl życia / Dom / Kuchenny sprzęt w zabudowie – zalety i wady takiego rozwiązania

Kuchenny sprzęt w zabudowie – zalety i wady takiego rozwiązania

Kuchnia z zabudowanych sprzętem AGD od kilku lat cieszy się dużą popularnością i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu – i dlatego na jej urządzenie warto poświęcić nieco więcej czasu i uwagi. Wiele osób przygotowujących projekt tego pomieszczenia zadaje sobie pytanie: jaka aranżacja kuchni będzie najbardziej odpowiednia?

Nie ulega wątpliwości, iż od wielu lat w polskich domach króluje minimalizm, czyli spójne i niemal surowe meble kuchenne oraz ukrywanie w zabudowie niemal wszystkich urządzeń. Do takiego trendu dostosowały się także firmy produkujące sprzęt AGD, które w swoich kolekcjach posiadają coraz więcej modeli przeznaczonych pod zabudowę. I chociaż nikt nie wie, jak długo potrwa moda na tego typu rozwiązanie, to jednak warto postawić tu pytanie – czy taka aranżacja kuchni jest opłacalna? Oto podstawowe zalety i wady takich projektów.

Podstawowe plusy zabudowywania sprzętu AGD

Zwolennicy aranżacji kuchennej bazującej na zabudowaniu sprzętu AGD podkreślają, iż tak urządzone pomieszczenie nabiera niebanalnego i niezwykle eleganckiego wyglądu. I trudno się z tym nie zgodzić, gdyż kuchnia z zabudowanymi urządzeniami nie tylko charakteryzuje się spójnym i nienagannym wyglądem (wpisującym się w jakże popularny minimalizm), ale także pozwala w pełni zaprezentować całe pomieszczenie. Jednak kwestia estetyczna to nie jedyny powód coraz większej popularności takiego rozwiązania. Nie bez znaczenia jest także praktyczność, która przejawia się w następujących możliwościach:
– ukrycie wszelkich wystających kabli,
– łatwość w utrzymaniu czystości (na przykład pozbycie się problemu zabrudzeń i okruchów pojawiających się w szczelinach pomiędzy meblami a urządzeniami kuchennymi),
– większe możliwości rozmieszczenia sprzętu AGD (w zależności od indywidualnych upodobań i potrzeb – na przykład umieszczenie piekarnika na wysokości wzroku, co sprawia, iż korzystanie z niego jest zdecydowanie bardziej komfortowe),
– zyskanie większej przestrzeni (sprzęt do zabudowy można w praktyczny i funkcjonalny sposób wkomponować pomiędzy szafki kuchenne).
Nie bez znaczenia jest także fakt, iż obecnie można zabudować niemal cały sprzęt AGD – bez względu czy jest to zmywarka, piekarnik czy tylko niewielka kuchenka mikrofalowa. Dzięki temu zyskuje się kuchnię, w której wszystko jest na swoim miejscu.

Minusy zabudowywania sprzętu AGD

Zabudowany sprzęt AGD to niewątpliwie eleganckie i praktyczne rozwiązanie. Jednak nie można tu nie wspomnieć o kilku minusach takiej aranżacji, które należy wziąć pod uwagę podczas wykonywania projektu kuchni. Dwie podstawowe wady zabudowywania urządzeń kuchennych to:
– brak możliwości przestawiania sprzętu (co w praktyce oznacza, iż taka kuchnia jest wykonywana na lata),
– trudności w naprawach (wystąpienie usterki wiąże się z koniecznością rozkręcania całej konstrukcji).
Warte podkreślenia jest także to, iż sprzęt AGD służący do zabudowy jest zazwyczaj droższy od tego wolnostojącego, co w niektórych przypadkach może mieć decydujące znaczenie.

Kuchnia z zabudowanych sprzętem AGD od kilku lat cieszy się dużą popularnością i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. I chociaż takie rozwiązanie posiada wiele zalet, to nie jest także pozbawione wad. Dlatego przed podjęciem decyzji o konkretnej aranżacji kuchni warto przeanalizować wszystkie plusy i minusy takiego rozwiązania.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

oświetlenie salonu

Jak wybrać oświetlenie do salonu? Poradnik dla urządzających mieszkanie

Salon to wizytówka mieszkania. To właśnie tam domownicy spędzają większą część dnia – wykonują codzienne …