Strona główna / Styl życia / Dziecko / Owoce w diecie dziecka
Rozszerzanie diety niemowlaka o takie składniki, jak owoce powinno rozpocząć się już około 5-6 miesiąca życia. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Owoce w diecie dziecka

Właściwe żywienie dziecka to jedna z najważniejszych kwestii związanych z opieką i świadomym wychowywaniem. Jednym z dylematów, nad którym często stoją młodzi rodzice jest ten, kiedy wprowadzić do diety malucha owoce. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Owoce dla niemowląt

Rozszerzanie diety niemowlaka o takie składniki, jak owoce powinno rozpocząć się już około 5-6 miesiąca życia. W Polsce najczęściej rozpoczynamy od jabłek oraz owoców, które rosną u nas sezonowo. Dlaczego akurat jabłka? Te produkty natury są niezwykle bogate w witaminy, błonnik i związki mineralne. Ich dodatkowym składnikiem są pektyny. Głównym zadaniem, jakie w organizmie ludzkim pełnią jabłka jest wiązanie szkodliwych związków. Wspomniany już błonnik poprawia perystaltykę jelit, co znacznie zmniejsza możliwość wystąpienia zaparć. Dodatkowo, jabłka łatwo przetworzyć, dla niemowlaków polecany jest szczególnie przecier. Kolejnym plusem tych owoców jest stosunkowo rzadka możliwość uczulania. W początkowej fazie rozwojowej wybierajmy zatem takie owoce dla niemowląt, które rosną u nas naturalnie. Jak je podawać? Warto wiedzieć, że witaminy i związki mineralne są najlepiej przyswajalne przez organizm w postaci surowej. Dlatego też owoce najlepiej podawać na surowo, w formie przecieru lub musu. Każdy rodzic powinien uchwycić moment, w którym dziecko będzie już w stanie spożyć owoc w kawałku. Kiedy maluch osiągnie już ten pułap, można wzbogacać dietę także o owoce egzotyczne. Przykładem mogą być banany szczycące się wartościami odżywczymi i sycącymi. Dorastające dziecko, szczególnie w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, powinno pochłaniać odpowiednie porcje owoców. Współczesna polityka żywieniowa stosowana w placówkach oświatowo-wychowawczych sprzyja tego typu działaniom. Równocześnie prowadzone są akcje uświadamiające, mające na celu przede wszystkim edukację prozdrowotną.

A co powiecie na owoce zamknięte w słoiczkach?

Możemy także uwzględnić w diecie przeciery i gotowe posiłki w słoiczkach. Będzie dla nas bardzo wygodne rozwiązanie. Jednocześnie, przeciery tego typu wzbogacane są o dodatkowe składniki odżywcze (np. żelazo). Możemy zaufać procedurom przygotowywania gotowych dań. Selekcja składników i zachowanie norm bezpieczeństwa podlega ciągłym kontrolom. Dlatego też producenci nie mogą pozwolić sobie na żadne niejasności w tym względzie. Dodatkowo, jakość owoców w słoiczkach kontrolowana jest przez normy unijne. Pamiętajmy jednak o tym, że choć zdrowe, to potrawy ze słoiczka stanowią jedynie uzupełnienie diety. Nie zapominajmy o surowych składnikach i radości przygotowania posiłku dla naszej pociechy. Czy istnieją jednak jakieś produkty owocowe, których maluch powinien raczej unikać? Oczywiście, że tak. Zaliczymy do nich przede wszystkim jogurty owocowe i przetwory, w których można znaleźć zbyt duże ilości cukru. Niektóre dzieci mogą źle znosić owoce, które nie wyrosły w naszej strefie klimatycznej. Dlatego też wszelkie zmiany należy wprowadzać stopniowo. Naszym zadaniem jest także dokładna obserwacja reakcji organizmu na przyjmowanie poszczególnych składników. W ten sposób można szybko wychwycić czynniki, które mogą doprowadzić nawet do zaistnienia reakcji alergicznej.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kongres warzyw i owoców

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw …

  • Okruszkowa

    Zgadza się z tym, że u nas zimą najlepiej jeść jabłka. Importowane owoce są pełne chemii, którą spryskuje się je w czasie transportu.