Lekka zupa krem z pora
Lekka zupa krem z pora | fot.: materiał partnera zewnętrznego

3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!

Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, a waga z pewnością przyprawi nas o ból głowy. Jednak, zamiast zacząć głodować czy sięgać po inne drastyczne diety, wystarczy sięgnąć po odchudzone, ale sycące dania.

Idealnymi są zupy kremy np. krem z pora czy słodka zupa z papryki i pomidorów. Miłośnicy ostrzejszych smaków z pewnością polubią zaś ostrą wersję kapuśniaku. Zapraszamy po przepisy na 3 dietetyczne zupy, które idealnie rozprawią się ze zbyt ciężką, zimową dietą i perfekcyjnie przygotują nas do wiosny.

Lekka zupa krem z pora

Oczyszczające działanie pora czyni go jednym z tych warzyw, które nie może umknąć naszej uwadze. Zazwyczaj jest on wyłącznie dodatkiem do zup albo składnikiem sałatek i surówek. My proponujemy niskokaloryczny krem z pora, który w zadziwiający sposób daje uczucie sytości na długo, a przy tym zaskakuje swoim wyrazistym, acz delikatnym smakiem.

Składniki:

  • 3-4 białe części pora,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • spory korzeń pietruszki,
  • ćwiartka korzenia selera,
  • 4 ziemniaki,
  • bulion warzywny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła lub oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir.

Przygotowanie:

Białą część porów myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Bulion zagotowujemy i dodajemy por. Warzywa – pietruszkę, seler i ziemniaki – kroimy w kostkę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie czosnek i cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy i dodajemy do całości pod koniec gotowania. Zieloną część cebuli dymki kroimy. Zupę miksujemy, przyprawiamy i dodajemy szklankę mleka. Jeszcze raz zagotowujemy. Krem podajemy posypany zieloną cebulką.

Zupa krem z porów na bazie jogurtu

Miłośnikom kuchni pozbawionej bulionów warzywnych polecamy krem z porów i marchwi, którego bazą jest jogurt grecki. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 3 białe części pora,
  • 2 marchewki,
  • 300 ml jogurtu greckiego,
  • 700 ml wody,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub melasy buraczanej,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Posiekany por i pokrojoną w kostkę marchewkę gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie. Całość miksujemy, dodając jogurt i przyprawy.

Charakterna zupa z kapusty

Charakterna zupa z kapusty
Charakterna zupa z kapusty | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kapusta jest składnikiem najsłynniejszej diety kapuścianej, aczkolwiek trzeba przyznać, że powszechnie znana zupa prezydencka nie należy do najsmaczniejszych. Proponujemy Wam więc zupę z kapusty, która okazuje się idealną kompozycją kapusty, doskonałych przypraw i ostrej papryczki.

Składniki :

  • 1 mała główka kapusty lub pół dużej,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała papryczka chilli (opcjonalnie płatki chilli lub sos),
  • 2 cebule,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • łyżka suszonego lubczyku,
  • łyżka sosu pomidorowego,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach, sól,
  • łyżka oleju z chilli.

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w garnku na zupę. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, krótko podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (oprócz kapusty i koperku). Jeśli lubimy naprawdę ostre smaki, papryczkę można drobno pokroić i dodać do całości, aczkolwiek z powodzeniem możemy ją przekroić w pół i dodać w całości do wywaru. Kapustę siekamy i dodajemy na samym końcu, a całość zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy przyprawy, lubczyk rozcieramy w dłoniach. Zupę gotujemy przez pół godziny. Tuż przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.

Pikantna zupa pomidorowo- paprykowa

Pikantna zupa pomidorowo- paprykowa
Pikantna zupa pomidorowo- paprykowa | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Pomidory i papryka to idealny mariaż o każdej porze roku. Fantastyczne połączenie, którego nigdy dość daje cudowną nutę słodyczy, którą można przełamać subtelną ostrością.

Składniki :

  • 2 puszki pomidorów pelati bez skóry,
  • 2 czerwone papryki słodkie (idealnie, jeśli kupimy hiszpańskie),
  • 2 żółte papryki,
  • sos chilli,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła,
  • opcjonalnie: ser kozi lub bryndza.

Przygotowanie:

Paprykę (oprócz chilli) pieczemy przez kwadrans w mocno rozgrzanym piekarniku, pamiętając o jej obracaniu. Skórka papryki powinna zaopatrzyć się w czarne plamy. Upieczoną przekrawamy wzdłuż i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Pomidory z papryką blendujemy, dodajemy bulion, pozbawioną ziarenek papryczkę chilli, rozgnieciony czosnek i gotujemy przez około 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą, szczyptą cukru lub łyżeczką miodu i ziołami roztartymi w dłoniach.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

chrupiące przekąski

Pomysły na przekąski na różne okazje

Przekąski to nieodłączny element każdego spotkania, imprezy, wydarzenia. Jest bardzo wiele opcji, jeśli chodzi o …