Brownie najlepiej smakuje na gorąco | Fot.: Fotolia

Brownie, czyli genialna pomyłka

To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto czekoladowe na spotkanie z przyjaciółmi, gospodyni zapomniała o proszku do pieczenia. Postanowiła jednak pokroić niepozorny zakalec na kwadraty i podać go gościom, przez co słynne ciasto dyniowe czy apple pie na stałe zyskały godnego rywala.

Od kilku ładnych lat ten bardziej poprawny politycznie kuzyn murzynka podbija także polskie podniebienia, głównie za sprawą sieciowych kawiarni typu Starbucks czy Costa Coffee. Brownie warto jednak zrobić samodzielnie ˗ jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, dobrze smakuje z rozmaitymi dodatkami i, jako programowy zakalec, nigdy nie skończy się kulinarną porażką!

Nasza propozycja to klasyczna wersja, wzbogacona pikantną nutą i pieczona w okrągłej formie. Bo kto raz spróbuje domowego brownie, będzie je piekł na okrągło…

Brownie

czas przygotowania: ok. 35 min

składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (najlepiej 70% kakao)
  • 220 g masła + do wysmarowania formy
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki mąki + do posypania formy
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ – ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub 50 g mielonych migdałów (opcjonalnie)
  • posiekane orzechy laskowe, ziemne, brazylijskie, pecan, suszona żurawina, posiekane suszone morele lub śliwki etc. (100 g, opcjonalnie)

przygotowanie

Formę do tart (średnica ok. 28 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać masę czekoladową i (ew.) wanilię. Delikatnie miksując, dodać mąkę, (ew.) migdały, sól oraz chili, na końcu (ew.) bakalie, przemieszać. Przełożyć do formy, piec 20 ˗ 25 min.

Podawać na gorąco z lodami waniliowymi i świeżymi malinami lub cząstkami pomarańczy. Na zimno – z polewą czekoladową lub bitą śmietaną.

Sprawdź także

Ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe w wersji marchewkowo-makowej

Ciasto drożdżowe to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Nawet w wersji podstawowej, bez żadnych …