Jak przygotować Budha bowl
Buddha Bowl to świetny sposób, by jedzenie było zdrowsze, bardziej interesujące oraz smaczne | fot.: Fotolia

Buddha Bowl – miska pyszności, która zachwyca wyglądem i smakiem!

Jeśli mowa o jakimś trendzie żywnościowym w 2018 roku, jest to z całą pewnością Buddha Bowl – miska Buddy. Pięknie wygląda oraz świetnie smakuje. Zasadniczo Miski Buddy są kolorowe. Wszystkie składniki dania umieszcza się w dużej misce. Buddha Bowl składa się z produktu pełnoziarnistego, warzyw (surowych/smażonych/grillowanych), białek (w postaci roślin strączkowych, tofu lub mięsa), zielonych warzyw liściastych oraz obfitym sosem.

Buddha Bowl to świetny sposób, by jedzenie było zdrowsze, bardziej interesujące oraz smaczne. Nie ma jednego sposobu na zrobienie Miski Buddy i w tym właśnie tkwi ich piękno. Możesz zaprojektować własną miskę, wypełniając ją składnikami i smakami, które lubisz. Baw się z różnymi przyprawami, ziołami i dressingami, aby znaleźć kombinację, która najlepiej Ci odpowiada.

Oto przewodnik po tworzeniu najlepszych Misek Buddy!

Krok 1: Przyrządź ziarna!

Ziarna są wysokobłonnikowymi pokarmami, które mogą występować pod postacią pszenicy, owsa, ryżu, żyta, orkiszu, jęczmienia, prosa, komosy ryżowej, gryki i kukurydzy.

Wraz z błonnikiem ziarna dostarczają węglowodanów, białka i szerokiej gamy witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, żelaza, witaminy E, cynku, magnezu i fosforu. Z tych powodów stanowią doskonały dodatek do Miski Buddy.

Pierwszym krokiem do zrobienia Buddha Bowl jest ugotowanie ziarna, które wybraliśmy. W zależności od Twojego gustu, najlepszymi opcjami będą: brązowy, czerwony lub czarny ryż, komosa ryżowa, proso, pęczak, lub kasza gryczana. Ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i przejdź do kroku drugiego.

Krok 2: Upiecz swoje warzywa!

Aby dodatkowo wypełnić Miske Buddy, upiecz ulubione warzywa. Słodkie lub zwykłe ziemniaki, dynia, cebula i cukinia świetnie sprawdzają się w tej roli. Aby dodać aromatu do warzyw, przed pieczeniem posyp je przyprawami, takimi jak kminek, kolendra, chili, cynamon, czosnek w proszku i papryka. Piecz warzywa w tym samym czasie, kiedy gotujesz ziarna.

Krok 3: Ugotuj białko i dodatkowe warzywa

Podczas gdy ziarna i warzywa gotują się, przyrządź resztę składników. Dołącz tofu, mięso lub rybę jako dodatek białka – usmaż je i utrzymuj w cieple w folii aluminiowej. Jeśli dodajesz inne warzywa takie jak smażone grzyby, cukinia, brokuły, jarmuż lub szpinak – teraz jest dobry moment, aby to zrobić. Podsmaż swoje warzywa z dodatkiem oleju, zgniecionego czosnku, ziół i przypraw.

Krok 4: Przygotuj surowe składniki

Aby dodać świeżości do miski, pokrój świeże pomidory, awokado, ogórek, paprykę, marchewkę – wybór należy do Ciebie. Możesz dodać nawet owoce sezonowe, takie jak mango, jagody, winogrona i jabłka.

Krok 5: Złóż wszystko w całość

Po przygotowaniu twoich ziaren, pieczonych warzyw, białka i surowych warzyw, zaczyna się zabawna część. Weź swoją ulubioną miskę (najlepiej, by miała szerokie i płaskie dno) i zacznij składać grupy składników w dowolnej kolejności.

Dodaj inne składniki, które lubisz – guacamole, pieczoną ciecierzyca, hummus, oliwki, fetę, opłukane rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, pestki granatu. Nie zapomnij o dressingu.

Dressing może stanowić tahini zmieszane z sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem. Musztarda, oliwa z oliwek i ocet to kolejny klasyk.

Buddha Bowl to świetny sposób na każdy lunch – jest prosty w wykonaniu, zdrowy i piękny. Możesz przygotować Miski Buddy dla siebie i rodziny. Nadają się też jako obiad na wynos – do pracy czy szkoły. Daj się ponieść wyobraźni i kreuj swoje własne wersje Buddha Bowl!

KGR

Sprawdź także

jak dobrać jeansy

Jak dobrać dżinsy do sylwetki?

Dżinsy to ponadczasowy element garderoby, którego nie może zabraknąć w damskiej szafie. Pasują do wszystkiego …