chaczapuri
Chaczapuri to serowy chlebek, z którego znana jest Gruzja | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Podróże / Co wiesz o kuchni gruzińskiej?

Co wiesz o kuchni gruzińskiej?

Kuchnia gruzińska – niektórzy kojarzą ją tylko z niewielkimi pierożkami chinkali o uroczym i specyficznym kształcie. Choć niezbyt znana, kuchnia gruzińska jest zdecydowanie warta spróbowania – nie bez powodu smakosze uznają potrawy gruzińskie za jedne ze smaczniejszych i ciekawszych dań, jakie dane im było zjeść. Tradycyjna kuchnia gruzińska to mnóstwo doskonałych serów, warzywa, czerwona fasola, orzechy, kapitalnie przyrządzone mięsa i różne rodzaje win. Choć wydaje się prosta, niejednego zadziwi swoim bogactwem smaków. Jakich tradycyjnych gruzińskich dań warto spróbować?

Chaczapuri – serowy przysmak

Chaczapuri to serowy chlebek, z którego znana jest Gruzja. Mieszkańcy tego kraju jedzą to danie non stop – przez cały rok i o każdej porze dnia. Chaczapuri to płaski chlebowy placek wypełniony serem – można dostać rodzaje wypełnione różnymi serami, niekiedy sprzedawcy oferują także wersję nadziewaną fasolą. Nieco inną odmianą jest Chaczapuri adżarskie – chlebek w kształcie wypełnionej serem łódki, na którą tuż przed podaniem umieszcza się ledwo ścięte jajko oraz kawałek masła.

Tradycyjne pierożki – chinkali

Pierogi – danie kojarzone przez Polaków głównie z kuchnią ich ojczyzny. Pierogi nie są jednak wynalazkiem polskim – gruzini również uważają je za swoje narodowe danie, choć faktem jest, iż ich pierogi wyglądają i smakują nieco inaczej. Chinkali wypełnione są najczęściej mięsem oraz wywarem przypominającym rosół. Pierożek o kształcie sakiewki należy palcami chwycić za „ogonek”, przegryźć, wypić bulion wypełniający środek, a dopiero później zjeść ciasto nadziane mięsem. Zjedzenie chinkali w ten tradycyjny sposób nierzadko przysparza zagranicznym turystom wiele trudności, a nadzienie pierożków ląduje na ich koszulach.

Chinkali
Chinkali wypełnione są najczęściej mięsem oraz wywarem przypominającym rosół | fot.: Fotolia

Lobio – danie fasolowe

Lobio to grupa potraw, których głównym składnikiem jest fasola. Nieco przypominają zupę fasolową lub fasolkę po bretońsku, z wieloma różnymi dodatkami i najczęściej ostrymi przyprawami. Lobio – w zależności od regionu i inwencji twórczej kucharza – może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Warto więc spróbować wielu odmian tego przysmaku.

Lobio - tradycyjne danie gruzińskie
Lobio to grupa potraw, których głównym składnikiem jest fasola | fot.: Fotolia

Lemoniada estragonowa

Gruzini uwielbiają lemoniady, a ich największym przysmakiem jest lemoniada estragonowa – o jaskrawym, zielonym kolorze i chemiczno – ziołowym posmaku. Niektórzy ten smak uwielbiają, innym nie może przejść przez gardło, jednak warto przynajmniej spróbować tego niespotykanego powszechnie napoju. Osoby, którym nie przypadnie do gustu, mogą wybrać lemoniady o innym smaku – na przykład gruszkową, winogronową lub waniliową.

Czurchele 

Można je kupić niemalże wszędzie, a wyglądem przypominają nieudolnie wykonane, krzywe świece. Czym są? Czurchele to tradycyjny gruziński deser, składający się z nawleczonych na sznurek orzechów (dowolnego rodzaju – w zależności od upodobań), oblanych karmelem lub zagęszczonym sokiem z winogron. Choć na pierwszy rzut oka może wyglądać dziwnie i nieco nieapetycznie, ich smak rozwiewa wszelkie obiekcje.

Churchkhela
Czurchele to tradycyjny gruziński deser, składający się z nawleczonych na sznurek orzechów oblanych karmelem | fot.: Fotolia

AWY