Zupa krem z brokuła i kalafiora
Zupa krem z brokuła i kalafiora jest nie tylko zdrowa i pyszna, ale też tania w przygotowaniu ze względu na dostępność sezonowych warzyw | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad. 

Jej podstawą jest lekki bulion, pyszne warzywa: brokuł i kalafior, które bez problemu można już zakupić z polskich upraw oraz zioła. Krem jest gęsty i aksamitny pomimo braku dodatku ziemniaków czy innych typowych zagęstników.

Brokuły – to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie (przypisuje się mu nawet właściwości antynowotworowe), zawierają mnóstwo błonnika, witamin A i K oraz białka. Nie znajdziemy w nich tłuszczu. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Kalafiory – zawierają potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, C, K i kwas foliowy oraz błonnik. Indeks glikemiczny: 15.

Zarówno w brokułach, jak i kalafiorach jest unikalny związek – sulforafan o działaniu antyrakowym. Aby aktywować jego działanie potrzebujemy minimalnej ilości warzyw niepoddanych obróbce cieplnej. Dlatego lekko przestudzoną zupę możemy posypać niewielką ilością startego surowego brokuła albo kalafiora. I pamiętajmy, żeby warzyw do zupy nie gotować zbyt długo. Najlepiej zaś przygotować je na parze i dopiero na końcu połączyć z bulionem i zmiksować.

Wiosenna zupa-krem z kalafiora i brokuła

składniki:

  • pęczek włoszczyzny (wykorzystajmy 1 marchewkę)
  • 30 dkg fileta z indyka
  • 2-4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 niewielki kalafior ugotowany na parze lub w bulionie
  • 1 niewielki brokuł ugotowany na parze lub w bulionie
  • ulubione zioła: lubczyk, majeranek, pietruszka
  • opcjonalnie czosnek do smaku

przygotowanie:

Mięso, włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy przez 2-3 godziny do uzyskania aromatycznego bulionu (w szybkowarze wystarczy godzina gotowania). Wyjmujemy rozgotowane warzywa. Do blendera wlewamy bulion wraz z mięsem, dodajemy ugotowane na parze brokuła i kalafiora, a następnie miksujemy na gładki krem wraz z ziołami i czosnkiem. Możemy także dodać łyżkę masła.

Jeśli nie mamy możliwości ugotowania warzyw na parze, możemy je na krótko wrzucić do bulionu po wyjęciu włoszczyzny i ugotować do miękkości. Starajmy się jednak nie utracić zielonego koloru brokuła.

Zupę możemy udekorować siemieniem lnianym i startą odrobiną surowego brokuła. W wersji niedietetycznej – grzankami. Jeśli nie dodaliśmy masła na etapie miksowania, możemy dogotowej porcji dolać łyżkę oliwy albo oleju lnianego.

RED

Sprawdź także

zaburzenia odżywiania

Zaburzenia odżywiania – plaga XXI wieku

XXI wiek to czas kultu ciała, który zaczyna ocierać się o chorobliwą obsesję na punkcie …