filet z dorsza
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Styl życia / Smaki / Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • filet z dorsza – 600g
  • śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica) – 2 szt.
  • mąka kukurydziana – 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica – 2 łyżki

Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.

Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.

Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.

Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.

Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Smacznego!

Sprawdź także

Tęczowy tort

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, …