Strona główna / Styl życia / Smaki / Jak gotować smacznie i zdrowo na parze?
Naczynie do gotowania na parze
Potrawy przygotowane na parze są delikatne, lekkostrawne, a przede wszystkim niskokaloryczne. | fot.: materiał partnera wewnętrznego

Jak gotować smacznie i zdrowo na parze?

W polskiej kuchni wciąż królują potrawy gotowane, duszone, pieczone i smażone, które są zwykle wysokokaloryczne, pozbawione naturalnego aromatu i smaku. Podstawowym i najczęściej popełnianym błędem w trakcie przygotowywania poszczególnych potraw jest między innymi: nadużywanie wody, tłuszczu, soli i innych sztucznych przypraw. W efekcie warzywa, mięso oraz ryby tracą nie tylko naturalny smak, ale przede wszystkim drogocenne witaminy i składniki mineralne.

Zalety gotowania na parze

Zdaniem dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia obecnie do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków,  a w szczególności warzyw, różnych gatunków mięsa i ryb, ryżu i kasz należy gotowanie na parze.  Potrawy przyrządzone na parze zachowują naturalne walory smakowe, stając się prawdziwą uczą dla podniebienia, witaminy i wartości odżywcze, intensywny i wyrazisty kolor. Co więcej nie wymagają dodawania wody, tłuszczu czy niezdrowej soli.  Potrawy przygotowane na parze są delikatne, lekkostrawne,  a przede wszystkim niskokaloryczne,  dzięki czemu gwarantują przyspieszenie przemiany, co w efekcie przekłada się na utratę zbędnych kilogramów i uzyskanie szczupłej figury. Przygotowanie warzyw na parze jest niezwykle proste,  zajmuje bowiem zaledwie kilka minut i nie wymaga stałej kontroli. Gotowanie na parze, polecane również przez znanych mistrzów kuchni oraz pasjonatów gotowania, daje nieograniczone możliwości komponowania różnorodnych potraw z domieszką tradycyjnych lub egzotycznych przypraw i ziół.

Dobry garnek to podstawa

Bogaty smak potraw sprawia, że gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością szczególnie wśród osób, które propagują zdrowy styl życia oraz dążą do zachowania nienagannej sylwetki. Podstawę gotowania na parze stanowi odpowiednie naczynie, które koniecznie powinno składać się z trzech głównych i niezbędnych elementów: siatka,  garnka i pokrywki. Doskonale sprawdzają się garnki wykonane z wysokiej jakości, wręcz niezniszczalnej stali nierdzewnej, najlepiej znanej i cenionej marki,  np. firmy Philipiak. Szlachetna stal nierdzewna odporna jest na działanie wysokich temperatur oraz różnorodnych czynników zewnętrznych, zaś nowoczesny design sprawia, że idealnie prezentuje się w każdej kuchni. Sprawdź przykładowe naczynie do gotowania na parze. Wysokiej jakości naczynie do gotowania wykonane z trwałych materiałów z pewnością posłuży swojemu właścicielowi przez wiele długich lat.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Anna Lewandowska zdradza sekret diety mistrzów

Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz …