kawa latte w domu
Ostatni trend związany z wpływem kawy na nasz organizm głosi, że kawa jest zdrowa i polecana prawie wszystkim | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kawa – czy na pewno wszystko o niej wiesz?

Kawa to napój spożywany niemal na całym świecie pod różnymi postaciami. Od dawna ma zwolenników i przeciwników, który raz na jakiś czas ogłaszają kolejne sensacyjne informacje dotyczące wpływu na organizm – dobrego i złego. Gdzie leży prawda? Zazwyczaj pośrodku.

Od początku o kawie

Już w I tysiącleciu przed Chrystusem owoce kawowca były używane przez Etiopczyków, którzy spożywali je z dodatkiem soli oraz masła. Nie była to roślina uprawiana przez plemiona, owoce pozyskiwano z miejsc, gdzie kakaowiec rósł naturalnie. Prawdopodobnie w XIII lub XIV w. kupcy arabscy przywieźli je do Jemenu i to tam opracowano pierwszą metodę obróbki nasion. Polegała ona na prażeniu. Z tak przygotowanych ziaren kawowca wytwarzano napój, który Beduini rozpowszechnili na terenie całej ówczesnej Arabii.

Wraz z ekspansją arabską zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie, a w 1554 roku otwarto pierwszą kawiarnię w Stambule serwującą ten napój. Do Europy kawa dotarła na początku XVII wieku, ale była mało dostępna. Jedynie w kilku miastach portowych takich jak Londyn czy Hamburg można było zakupić ziarna i skosztować naparu kawy.

Kawa dziś

Dziś kawa znana jest pod różnymi postaciami w zależności od sposobu parzenia (po turecku, w filtrze, pod ciśnieniem itd.) oraz dodatków takich jak mleko spienione, schłodzone, syropy, lody, przyprawy. Niektórzy smakosze uznają jedynie espresso, czyli kawę bez dodatków. Inni natomiast, głównie kobiety, nie wyobrażają sobie dnia bez mlecznej kawy latte. Dzięki różnym gustom i guścikom jest to świetny biznes począwszy od producentów kaw, ekspresów kończąc na właścicielach kawiarni – sieciówek lub małych, klimatycznych miejsc.

Pyszną kawę latte macchiato – i nie tylko – możesz szybko zrobić w domu – sprawdź https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato

Kawa, a zdrowie

Ostatni trend związany z wpływem kawy na nasz organizm głosi, że kawa jest zdrowa i polecana prawie wszystkim. Spożywanie naparu w racjonalnych ilościach, około 3 filiżanek dziennie, wpływa korzystnie na przemianę materii. Zaleca się picie kawy bez dodatków lub z ich niewielką ilością, gdyż na przykład picie 3 filiżanek kawy z bitą śmietaną może skutecznie dodać kilka cm w miejscach, w których byśmy tego nie chcieli. Niemniej jedna kawa latte, cappuccino czy z bitą śmietaną w ciągu dnia nie będzie przesadą. Wszędzie wskazany jest rozsądek.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Kona plantacja kawy na Hawajach

Najwspanialsze rodzaje kawy na świecie

Kawa to nie tylko napój, ale również kultura, pasja i sposób na życie dla wielu …