przyprawy w kuchni
Co chyba wcale nie dziwi, to Azja jest prekursorem przyprawiania dań - z tego kontynentu sztuka wykorzystywania przypraw do dań trafił na cały świat | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Kuchnię, w której nie ma przypraw, należy natychmiast zburzyć

Kuchnię, w której nie ma przypraw, należy natychmiast zburzyć

Przyprawy są produktem obowiązkowym w każdej kuchni. Nie zawierają wartości odżywczych, mimo to są niezbędne do większości potraw i nadają im odpowiedni aromat oraz smak. Zapoczątkowały one historię kulinarniów sensu stricte. Dzięki ich użyciu przygotowane potrawy nie miały tylko zaspokoić głód, ale także dobrze smakować. Co chyba wcale nie dziwi, to Azja jest prekursorem przyprawiania dań – z tego kontynentu sztuka wykorzystywania przypraw do dań trafił na cały świat.

Bo do kuchni trzeba dwojga

Sól uważana jest za matkę wszystkich przypraw. Dodawana w odpowiedniej proporcji oraz z umiarem, potrafi wydobyć smak przyrządzanych potraw. Świetnie bilansuje proporcje między kwaskowatością dania, a jej słodkości. Obok soli ważne miejsce ma pieprz – czy to czarny, zielony lub biały. Wszystkie rodzaje pieprzu pochodzą dokładnie od tej samej rośliny. Kolor zawdzięczają innej technice obrabiania. Najczęściej można spotkać się z najciemniejszym odpowiednikiem pieprzu. Są to zielone ziarna osuszane w promieniach słońca, przez co zyskują czarną barwę. W całości dodawane są do wywarów i zup, zaś zmielone do przyprawiania wielu potraw. Zielone stosuje się najczęściej w zalewach, zaś białe, czyli połupione zielone ziarna są najłagodniejsze w smaku, dzięki czemu zyskują swoje uznanie w połączeniu z rybami i sosami.

Gdzie sól i pieprz nie może, tam reszta przypraw pomoże

Ziele angielskie wbrew pozorom wcale nie pochodzi z Wielkiej Brytanii. Ziarnka zbiera się z korzennika lekarskiego, który rośnie głównie na Jamajce. Kuchnia polska znalazła zastosowanie dla tej przyprawy w przyrządzaniu marynat, zup i wywarów, a także kiełbas.

Imbir ma kilka swoich odmian. Wyróżnia się imbir lekarski, lengkuasi, lengkasi oraz alpinii lekarskiej. Łączy ich wspólna cecha – charakterystyczny aromat i soczystość. Można go siekać, kroić na plasterki, suszyć i mielić. Dodaje charakterystycznego smaku dla pasztetów, pierników, sosów, zup, a nawet napojów.

Papryczki chili potrafią przerazić zwolenników łagodnych potraw. Lecz ich ostrość doceniana jest w wielu kuchniach świata. Są to małe owoce papryki krzewiastej rosnącej w Ameryce Południowej. Umiejętność odpowiedniego ich dozowania jest kluczowa, jeżeli kucharz nie chce zabić smaku potrawy dodając za dużej ilości ostrej papryczki.

Gałka muszkatołowa z drzewa muszkatołowego jest ważnym punktem podczas przygotowywania nie tylko pasztetów czy farszów, ale także sosów, pierników oraz duszonych potraw.

Przyprawy w deserach? Czemu nie!

Cynamon i wanilia to propozycje głównie dla kuchni deserowej. Wanilia uzyskiwana jest z pnącza, który rośnie w Ameryce Południowej. Od zarania dziejów docenia się ją za niepowtarzalny aromat oraz smak. Cynamon zaś jest korą cynamonowca cejlońskiego. Najczęściej można ją spotkać skruszoną, lecz zwolennicy świeżych przypraw wolą kupować całą korę i mielić ją dopiero w razie potrzeby. Cynamon używany jest głównie do pierników, kompotów, deserów i grzanego wina.

Przypraw stosowanych w kuchni jest multum. Wedle własnego uznania można stosować wiele innych przypraw w całego świata. Kluczem jest odpowiednie ich dozowanie i mieszanie oraz poszukiwanie całkiem nowych doznań smakowych.

KSA

Sprawdź także

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi: smakuje i kuruje

Starogermańska legenda głosi, że tymi niezwykłymi liśćmi żywiły się niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego. …