Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się.
Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie urozmaicają letnie menu.
Wersja klasyczna chłodnika z botwiny
Najbardziej popularną wersją chłodnika z botwinki jest jego klasyczna odsłona. Przygotowuje się ją z wody lub wywaru z jarzyn, botwinki z kilkoma dużymi buraczkami, soku z cytryny, octu winnego i kefiru. Zupę przyprawia się solą, pieprzem oraz tymiankiem lub koperkiem. Zwykle podaje się ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ogórkiem oraz rzodkiewką.
Aby przygotować chłodnik z botwiny, należy dokładnie ją opłukać i odciąć korzonki, a liście i łodyżki posiekać. Buraczki trzeba natomiast obrać, pokroić w drobną kostkę. W przypadku, gdy botwinka ma dużo liści, można zrezygnować z wykorzystania ich w całości.
Pokrojone warzywa zalewa się wodą lub wywarem z jarzyn, a następnie gotuje przez około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaje się sok z cytryny oraz ocet i gotuje się wszystkie składniki jeszcze przez około minutę. Następnie wywar się studzi i doprawia do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy jest on chłodny, miesza się go z kefirem, posypuje świeżym tymiankiem lub koperkiem i dodaje się do niego ewentualne jajko, ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przechowuje się w lodówce.
Chłodnik z jogurtem greckim i salsą z truskawek i fety
Gdy znudził nam się tradycyjny smak chłodnika z botwiny, możemy nieco go urozmaicić, przygotowując jego grecką wersję. Wystarczy zastąpić w niej kefir jogurtem greckim oraz dodać do zupy nieco oliwy z oliwek. Dobrze jest też przyprawić ją ząbkiem czosnku oraz dodać do niej małą, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę dymkę. Chłodnik z botwiny w stylu greckim podaje się z salsą z truskawek i fety, którą doprawia się świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną miodu (ewentualnie cukru).
Chłodnik z dodatkiem awokado
Osoby dbające o zdrowie i szukające przepisów na dania zawierające wiele witamin i innych cennych składników mogą natomiast przyrządzić chłodnik z botwiny z dodatkiem awokado. Zupa ta jest klasyczną wersją chłodnika, a przed samym jej podaniem dodaje się do niej awokado, które zastępuje jajko. Awokado jest owocem wysoko kalorycznym i cechującym się wysoką zawartością tłuszczu (aż 41 g na 100 g owocu). Tłuszcz obecny w awokado jest jednak dobry dla zdrowia – obniża on poziom cholesterolu oraz przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
Chłodnik z botwiny z dodatkiem malin i kwiatów jadalnych
Jeśli natomiast pragniemy przyjąć gości w związku z wyjątkową okazją, możemy zaskoczyć ich, podając im wykwitną wersję chłodnika. Wystarczy dodać do jego tradycyjnej odsłony maliny oraz kwiaty jadalne, które sprawią, że zupa będzie przepięknie wyglądać.
Materiał partnera zewnętrznego