Chłodnik na lato
Kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie urozmaicają letnie menu | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Styl życia / Smaki / Kultowy chłodnik w trzech odsłonach

Kultowy chłodnik w trzech odsłonach

Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się.

Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie urozmaicają letnie menu.

Wersja klasyczna chłodnika z botwiny

Najbardziej popularną wersją chłodnika z botwinki jest jego klasyczna odsłona. Przygotowuje się ją z wody lub wywaru z jarzyn, botwinki z kilkoma dużymi buraczkami, soku z cytryny, octu winnego i kefiru. Zupę przyprawia się solą, pieprzem oraz tymiankiem lub koperkiem. Zwykle podaje się ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ogórkiem oraz rzodkiewką.

Aby przygotować chłodnik z botwiny, należy dokładnie ją opłukać i odciąć korzonki, a liście i łodyżki posiekać. Buraczki trzeba natomiast obrać, pokroić w drobną kostkę. W przypadku, gdy botwinka ma dużo liści, można zrezygnować z wykorzystania ich w całości.

Pokrojone warzywa zalewa się wodą lub wywarem z jarzyn, a następnie gotuje przez około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaje się sok z cytryny oraz ocet i gotuje się wszystkie składniki jeszcze przez około minutę. Następnie wywar się studzi i doprawia do smaku solą oraz pieprzem.

Gdy jest on chłodny, miesza się go z kefirem, posypuje świeżym tymiankiem lub koperkiem i dodaje się do niego ewentualne jajko, ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przechowuje się w lodówce.

Chłodnik z jogurtem greckim i salsą z truskawek i fety

Gdy znudził nam się tradycyjny smak chłodnika z botwiny, możemy nieco go urozmaicić, przygotowując jego grecką wersję. Wystarczy zastąpić w niej kefir jogurtem greckim oraz dodać do zupy nieco oliwy z oliwek. Dobrze jest też przyprawić ją ząbkiem czosnku oraz dodać do niej małą, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę dymkę. Chłodnik z botwiny w stylu greckim podaje się z salsą z truskawek i fety, którą doprawia się świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną miodu (ewentualnie cukru).

Chłodnik z dodatkiem awokado

Osoby dbające o zdrowie i szukające przepisów na dania zawierające wiele witamin i innych cennych składników mogą natomiast przyrządzić chłodnik z botwiny z dodatkiem awokado. Zupa ta jest klasyczną wersją chłodnika, a przed samym jej podaniem dodaje się do niej awokado, które zastępuje jajko. Awokado jest owocem wysoko kalorycznym i cechującym się wysoką zawartością tłuszczu (aż 41 g na 100 g owocu). Tłuszcz obecny w awokado jest jednak dobry dla zdrowia – obniża on poziom cholesterolu oraz przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

Chłodnik z botwiny z dodatkiem malin i kwiatów jadalnych

Jeśli natomiast pragniemy przyjąć gości w związku z wyjątkową okazją, możemy zaskoczyć ich, podając im wykwitną wersję chłodnika. Wystarczy dodać do jego tradycyjnej odsłony maliny oraz kwiaty jadalne, które sprawią, że zupa będzie przepięknie wyglądać.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Zupa gulaszowa z młodej wołowiny

Poznaj zupę gulaszową – tradycyjną potrawę kuchni węgierskiej

Uwielbiasz mięso? Równie mocno kochasz zupy? Teraz możesz połączyć je w jedną doskonałą całość! Zupa …