Lekki kurczak w maślance
Kurczak w maślance dla tych, którzy w nowym roku planują lżejszą dietę | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę

Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę

Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów.

Kurczak w maślance

składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego)
  • 3/4 szklanki chudej maślanki
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • szczypta tymianku i natki pietruszki
  • sól, pieprz

przygotowanie

  • Kurczaka umieścić w torebce foliowej (najlepiej zamykanej struną), dodaj maślankę, czosnek i przyprawy. Zamknij szczelnie i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
  • Rozgrzej patelnię grillową – aby kurczak nie przywierał, posmaruj ją cienką warstwą tłuszczu (na przykład kokosowego) albo zwykłym olejem.
  • Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść na patelni.Grilluj przez około 7 minut z każdej strony.
  • Podawaj z ulubioną surówką.

RED

Sprawdź także

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować …