Strona główna / Styl życia / Smaki / Letnia wersja zimowych pierogów, czyli kaczka z melisą, miętą i pomarańczą
Pyszne i zaskakujące pierożki z kaczką i masłem pomarańczowym | Fot.: MGR

Letnia wersja zimowych pierogów, czyli kaczka z melisą, miętą i pomarańczą

Powszechna opinia brzmi – pierogi to idealne danie do przygotowywania w jesienne lub zimowe, długie wieczory. W końcu najpierw trzeba ugotować, potem wystudzić i zmielić farsz (czy to grzybowo- kapuściany, czy mięsny), potem lepić, gotować, lepić, gotować… Poza tym to ciężkie i kaloryczne danie.
Udowadniamy, że to nieprawda. Przecież to właśnie lato może być natchnieniem do stworzenia symfonii pierogowych smaków, chociażby przez użycie do ich przygotowania świeżych ziół. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na mięsne, ale lekkie i szybkie pierogi – przygotowanie farszu zajmuje 15 min, a zrobienie ok. 30 pierożków godzinę.

Letnie pierożki z kaczką i masłem pomarańczowym

Czas przygotowania: 1 godzina

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 4 piersi kaczki (1 ze skórą, 3 bez skóry – żeby farsz nie był zbyt tłusty, ale też nie za suchy)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • garść listków melisy
  • garść listków mięty
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu gryczanego lub brązowego cukru
  • świeżo mielony  pieprz
  • sól
  • żółtko
  • kilka łyżek bułki tartej

Masło pomarańczowe:

  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • po gałązce melisy i mięty (idealna jest mięta cytrusowa – np. grejfrutowa)

przygotowanie farszu:
Piersi kaczki kroimy w kostkę, następnie siekamy w blenderze (malakserze). Na patelni podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy kaczkę, smażymy kilka minut, aż mięso straci czerwony kolor. Następnie dodajemy posiekane miętę i melisę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, aby smaki sobą przeszły.

Farsz studzimy, następnie dodajemy żółtko i kilka łyżek bułki tartej – tyle, aby po wymieszaniu masa była gęsta.

przygotowanie pierogów:
Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę lub do miski. Wodę mieszamy z oliwą i stopniowo dodajemy do mąki . Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, kolejno cienko rozwałkowujemy,  wycinamy  małe kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego kółka kładziemy farsz, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta.

pierożki-przygotowanie
Pierogi przed ugotowaniem | Fot.: MGR

Po ulepieniu większej partii pierożki gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy, do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy (wyciągamy z wody łyżką cedzakową). Powtarzamy czynność, aż do wyrobienia ciasta i farszu.

masło pomarańczowe:
Masło rozpuszczamy na patelni. Zanurzamy w nim opłukane i pogniecione gałązki z liśćmi mięty i melisy, aby maślany sos nabrał letniej nuty. Następnie dodajemy cukier, skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Odparowujemy część soku, aż masło będzie gęste. Przelewamy do słoika lub miseczki i zostawiamy do stężenia.

Pierogi po ugotowaniu możemy odsmażyć na tak przygotowanym maśle lub przed jego stężeniem używać go do ich polewania.

MGR

Sprawdź także

sałatka grecka

Smaki kuchni greckiej

Wakacje mogą kojarzyć się ze słońcem, złotym piaskiem i szumem morza. Niekiedy jednak lokalne smaki …