Łosoś na ostro
Łosoś na ostro | fot: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Łosoś na 5 sposobów

Łosoś na 5 sposobów

Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia.

Łosoś na ostro

składniki:

  • 4 porcje łososia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki  pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki siekanego czosnku
  • pół łyżeczki ziaren kuminu
  • olej

przygotowanie:

  • sól, paprykę, cynamon, czosnek i kumin dokładnie połączyć z 2 łyżkami oleju do uzyskania konsystencji pasty. Uzyskaną miksturą należy posmarować porcje łososia i odstawić do lodówki na 4 godziny.
  • usuń marynatę z ryby (ale jej nie wyrzucaj) i usmaż ją na niewielkiej ilości oleju.
  • wyjmij kawałki ryby z patelni i postaw je w ciepłym miejscu. Na patelnię, na której smażył się łosoś wrzuć marynatę i dolej sok z cytryny. Podgrzej mieszając przez 1-2 minuty.
  • przygotowanym sosem polej rybę i od razu podawaj.

Pieczony łosoś cytrynowy

Pieczony łosoś cytrynowy
Pieczony łosoś cytrynowy | fot.: Fotolia

składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • 6 porcji łososia
  • pół cebuli pokrojonej w krążki
  • 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki
  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • przygotuj kawałki folii aluminiowej, w które bez problemu będzie można owinąć porcje łososia.
  • połącz ze sobą sok z cytryny, olej, sól i pieprz.
  • obtocz łososia w marynacie.
  • ułóż łososia centralnie na kawałku folii aluminiowej, na każdym z nich ułóż po 2 plastry cytryny i kilka pojedynczych krążków cebuli.
  • zamknij szczelnie folię tworząc sakiewki i ułóż je w naczyniu do pieczenia.
  • upiecz rybę do miękkości (10-15 minut).
  • ostrożnie rozpakuj sakiewki, umieść rybę na talerzach i każdą porcję polej pozostałym sosem.

Łosoś w orientalnej marynacie

Łosoś w orientalnej marynacie
Łosoś w orientalnej marynacie | fot.: Fotolia

składniki:

  • porcja łososia
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypior do dekoracji

przygotowanie:

  • wymieszaj ze sobą składniki marynaty.
  • umieść łososia w niewielkim naczyniu, polej go marynatą, przykryj, a następnie włóż do lodówki na około 5 minut.
  • usmaż łososia na patelni grillowej.
  • przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorem.

Szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia
Szaszłyki z łososia | fot.: Fotolia

składniki:

  • około pół kilograma łososia pokrojonego w kostkę o krawędzi (zależnie od grubości fileta) 2 – 4 cm
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki ziaren kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża papryka pokrojona w kwadraty o boku odpowiednio do wielkości łososia 2 – 4 cm
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki

przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • w dużej foliowej torebce połącz ze sobą przyprawy i 1 łyżkę oleju i wrzuć do marynaty kostki łososia.
  • w drugiej torbie połącz warzywa z drugą łyżką oleju.
  • na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie łososia i warzywa.
  • grilluj szaszłyki przez około 5 minut.

Czosnkowy łosoś z patelni

Czosnkowy łosoś z patelni
Czosnkowy łosoś z patelni |fot.: Fotolia

składniki:

  • 4 porcje łososia
  • 2 łyżki masła klarowanego (miękkiego)
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki świeżego siekanego tymianku do dekoracji

przygotowanie:

  • oprósz filety solą i pieprzem.
  • połącz masło, czosnek, sól i pieprz.
  • ułóż niewielką ilość masła czosnkowego na każdej z porcji łososia.
  • smaż łososia na patelni najpierw skórą w dół (żeby masło zdążyło się rozpuścić), a następnie obróć i smaż do zezłocenia (należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił.
  • wyjmij łososia z patelni i udekoruj tymiankiem.

RED

 

Sprawdź także

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – …