Najlepsze letnie przepisy na kawę – na zimno i na ciepło

Kawa nie musi być „nudna” i standardowa. Można eksperymentować z nią na wiele sposobów. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Lato to wspaniały czas, kiedy to poszukujemy kontaktu z naturą i pragniemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Jeśli mamy własny ogród, taras czy choćby balkon, warto wykorzystać je zarówno w upalne poranki, jak i w przyjemne letnie wieczory. Wypoczynek na zewnątrz, w miłym towarzystwie, przy kubku aromatycznej kawy z całą pewnością wprawi w dobry nastrój.

Ale kawa nie musi być „nudna” i standardowa. Można eksperymentować z nią na wiele sposobów i cieszyć się coraz to nowymi, zaskakującymi smakami! Oto zaledwie kilka z wielu ciekawych przepisów na kawę na zimno (sprawdź przepis na kawę mrożoną) i na gorąco, po które warto sięgnąć. Prezentują się doskonale, zatem całkiem śmiało można je zaserwować gościom na letnim przyjęciu!

Kawa migdałowa

Kawa z dodatkiem migdałów to wyjątkowo udane połączenie, które na pewno pokochają wszyscy miłośnicy małej czarnej i poszukiwacze niezwykłych smaków!

Potrzebne składniki (na 1 kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • krem migdałowy
  • garść posiekanych migdałów
  • cukier trzcinowy
  • odrobina mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Zaparzamy kawę. Podgrzewamy mleko, spieniamy, mieszamy z łyżeczką kremu migdałowego i wykładamy na spód przezroczystej szklanki. Ostrożnie wlewamy kawę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy posiekanymi migdałami.

Pomarańczowe espresso – wersja dla dorosłych!

Wprost wymarzona kawa na nieco chłodniejsze letnie wieczory. Zawiera alkohol, zatem proponujemy ją wyłącznie osobom pełnoletnim!

Potrzebne składniki (na 1 kawę):

  • 40-45 ml espresso
  • 10 ml likieru z pomarańczy
  • 20 ml ajerkoniaku
  • 20 ml soku pomarańczowego
  • bita śmietana do dekoracji

Likier, ajerkoniak oraz sok wlewamy do przezroczystej, ozdobnej szklanki. Delikatnie dodajemy kawę, aby stworzyć kolejną warstwę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, możemy poprószyć kakao, wiórkami czekolady lub np. kandyzowaną skórką pomarańczy.

Mrożona kawa waniliowo-czekoladowa

A teraz propozycja idealna na największe upały! Coś dla miłośników zarówno dobrej, mocnej kawy, jak i łasuchów uwielbiających lody.

Potrzebne składniki (na 1 kawę):

  • 150 ml mocnej kawy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 porcja lodów czekoladowych
  • 1 porcja lodów waniliowych
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji

Zaparzamy kawę, dodajemy do niej kakao, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy jest już letnia, wkładamy ją do lodówki, aby dodatkowo schłodzić. 50 g bitej śmietany ubijamy z cukrem waniliowym. Na dno wysokiej, przezroczystej szklanki wkładamy lody i delikatnie zalewamy zimną kawą. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Podajemy z długą łyżeczką.

Mroźna jabłkowa…

I jeszcze jeden świetny przepis na kawę mrożoną, która szybko ochłodzi w czasie upałów i pozwoli odkryć zupełnie nowe, zaskakujące połącznia!

Potrzebne składniki (na 1 kawę):

  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki syropu jabłkowego
  • cukier trzcinowy lub posypka do kawy

Najpierw robimy kawę. Rozpuszczamy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w chłodnej, przegotowanej wodzie. Wlewamy kawę do foremki na lód lub do płaskiego naczynia. Mrozimy. Po wyjęciu z zamrażarki kruszymy na małe kawałeczki (np. blenderem lub tłuczkiem). Wlewamy syrop jabłkowy do przezroczystej szklanki i wsypujemy zamrożoną kawę.

Jeśli chcemy, aby prezentowała się wyjątkowo okazale, uprzednio moczymy delikatnie brzegi szklanki w wodzie i zanurzamy w cukrze trzcinowym lub specjalnej posypce do kawy. Wówczas powstanie ciekawa obwódka. Wierzch możemy też udekorować bitą śmietaną i poprószyć ją posypką bądź cukrem.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Kona plantacja kawy na Hawajach

Najwspanialsze rodzaje kawy na świecie

Kawa to nie tylko napój, ale również kultura, pasja i sposób na życie dla wielu …