Strona główna / Styl życia / Smaki / Pierzga pszczela: skarb z ula
Pierzga pszczela
Prosto z ula pozyskuje się m.in. pierzgę pszczelą nazywaną też czasem złotym pszczelim chlebkiem. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pierzga pszczela: skarb z ula

Miód to nie jedyny produkt, którym możemy się cieszyć dzięki mozolnej pracy pszczół. Prosto z ula pozyskuje się także m.in. pierzgę pszczelą nazywaną też czasem złotym pszczelim chlebkiem. To niezwykły i cenny dla zdrowia składnik, który warto włączyć do swojej diety!

Pierzga w największym skrócie to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze swoją śliną i przynoszą do ula, gdzie inne robotnice rozdrabniają go, mieszają znów ze śliną, składają i ubijają w komórkach plastrów, które następnie dopełniają miodem i zatykają woskiem. Ponieważ w ulu panuje przez większą część roku temperatura ok. 30 st. C, w zgromadzonym w plastrach pyłku przebiegają różne przemiany biochemiczne, w tym proces fermentacji mlekowej, co dodatkowo konserwuje pyłek. Specyfik, który w ten sposób powstaje, nazywa się pierzgą. Ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny, ponieważ jest wzbogacony enzymami wytwarzanymi przez pszczoły.

Pierzga pszczela to naturalny lek

Pierzga zawiera wiele witamin (A, B1, B2, B12, C, D, E, H, K, PP), a także mikro- i makroelementów, wśród których trzeba wymienić magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. W jej skład wchodzą też takie enzymy jak inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza. Pierzga ma działanie:

  • Odżywcze. Wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii i zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, dlatego często stosuje się ją przy problemach z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.
  • Odtruwające. Pyłek chroni tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, dlatego jest polecany przy detoksie organizmu.
  • Antydepresyjne. Pierzgę stosuje się jako dodatkowy środek przy leczeniu depresji, ponieważ zmniejsza rozdrażnienie i wzmacnia system nerwowy.
  • Przeciwmiażdżycowe. Pierzga pszczela wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego, często poleca się ją w stanach pozawałowych.
  • Antybiotyczne i przeciwzapalne. Pierzga, podobnie jak pyłek, zabija drobnoustroje, działa przeciwzapalnie, wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
  • Kosmetyczne. Zawarte w pierzdze składniki mają dobroczynny i odmładzający wpływ na skórę.

Pierzga na co dzień

Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania pierzgi jest uczulenie na produkty pszczele oraz wiek – nie poleca się jej dzieciom poniżej 3. roku życia. Najczęściej pierzgę stosuje się codziennie, aby zregenerować i wzmocnić organizm. Wystarczy do tego 10 gram pierzgi, czyli 2 łyżeczki. Pierzgę można też stosować w formie kuracji trwających 1-3 miesięcy, które warto powtarzać wiosną i jesienią. W okresie jesiennego przesilenia działa uodparniająco, a w okresie wiosennym wzmacnia organizm i pomaga uzupełnić braki witamin i mikroelementów. Wówczas dawka jest nieco większa, dorosłym poleca się 30-40 gram pyłku dziennie, czyli 6-8 łyżeczek od herbaty.

Można pierzgę spożywać bezpośrednio ze słoika, dokładnie gryząc. Alternatywnie można ją rozpuścić w przegotowanej wodzie (łyżeczka na pół szklanki), mleku lub soku (najlepiej zalać wieczorem, a wypić rano na czczo). Wiele osób poleca też wymieszanie pierzgi z miodem pszczelim (100 g pierzgi na 1 kg miodu).

Pozytywny wpływ działania pierzgi można zaobserwować już po tygodniu albo dwóch. Przy czym jej działanie jest trwałe i nie obciąża wątroby.

Przechowywanie pierzgi

Pierzgę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w pasiekach. Ponieważ trudno jest pozyskać ją w dużych ilościach i wydłubuje się ją z plastrów ręcznie, jest produktem niszowym i dość drogim. Dlatego szczególnie warto zadbać o to, żeby kupić pierzgę najwyższej jakości. Ziarna pierzgi różnią się kolorem, ale wszystkie powinny być ciemne. Pierzga jasna i jednobarwna staje się, kiedy jest nieprawidłowo przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze. Dobrze, jeśli sprzedawca podaje, z którego roku pozyskana została pierzga – to gwarancja świeżości.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Po co nam pszczoły

Na co nam pszczoły?

Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – przekonuje przyrodnik Katarzyna Dytrych. Tylko w Europie od zapylania …

  • adamowiczka

    dlatego się nie zabija pszczół!! nie tylko zapewniają przetrwanie ale też tworzą niesamowite rzeczy jak pierzga!!! przecież kiedy zażywa się koncentrat z pierzgi (jest w normalnej postaci choć z tym ciężko lub jest też w tabletkach) to się w ogóle nie choruje!!!! ile to ma wlasciwosci o luuudzie! poczytajcie sobie a unikniecie lekarza na dluuugo