Tarta truskawkowa
Truskawki to owoc, który większości z nas przychodzi jako pierwszy na myśl, gdy myślimy o letnich przysmakach. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pyszna tarta z truskawkami i serem mascarpone

Truskawki to owoc, który większości z nas przychodzi jako pierwszy na myśl, gdy myślimy o letnich przysmakach. Możemy je jeść solo, zrobić z nich orzeźwiający kompot lub przyrządzić na ich bazie smakowitą tartę, idealną do popołudniowej kawy. Przepis na tą ostatnią – poniżej.

Niezbędne składniki to:

  • 500 g truskawek,
  • 5 łyżek konfitury,
  • 3 łyżki soku z cytryny

Spód przygotujemy z:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 3 łyżek cukru
  • 1 jajka,
  • szczypty cukru.

Do zrobienia kremu mascarpone potrzebne nam będą:

  • 500 g schłodzonego sera mascarpone,
  • ½ szklanki zimnej śmietanki kremowej 30%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Truskawki płuczemy, suszymy, odrywamy szypułki i przekrawamy na połówki. Konfiturę podgrzewamy, mieszamy z sokiem z cytryny, studzimy, łączymy z truskawkami i wstawiamy do lodówki.

Formę na tartę o średnicy około 26 centymetrów smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier. Miksujemy mikserem lub siekamy nożem aż do momentu powstania drobnych okruchów ciasta. Dodajemy jajko i miksujemy, łącząc składniki w kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką na grubość 0,5 centymetra. Przenosimy je do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno i boku formy. Odklejamy papier i odcinamy nadmiar ciasta.

Okrywamy ciasto folią aluminiową i obkładamy specjalnymi ceramicznymi kulkami lub surową fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 15 minut, usuwamy folię i pieczemy przez 13 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy w formie.

Mascarpone, śmietankę, cukier oraz wanilię umieszczamy w miesie miksera i ubijamy przez około 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość i stanie się bardziej puszysty. Wykładamy powstały w ten sposób krem na spód tarty. Tuż przed podaniem dekorujemy truskawkami w syropie. Możemy również całość udekorować miętą.

W roli nadzienia, zamiast serka mascarpone może również wystąpić budyń waniliowy połączony z laską wanilii oraz mlekiem.

Wejdź na www.przepisy.pl i sprawdź inne przepisy z truskawkami.

Materiał partnera zewnętrznego