Sałatka brokułowa z winogronami
Sałatka brokułowa z winogronami | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Sałatka brokułowa z winogronami, czyli eleganci smak lata

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha!

Sałatka brokułowa z winogronami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • brokuły świeże 2 szt.
  • winogrona czerwone 150g
  • boczek wędzony 100g
  • cebulka prażona 2 łyżki
  • migdały całe 50g
  • śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”)   3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego!

Materiał partnera zewnętrzego

 

 

 

Sprawdź także

zdrowe śniadanie z owocami

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę …