Tęczowy tort
Tęczowy tort | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Strona główna / Styl życia / Smaki / Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam.

Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki

  • 14-16 porcji
  • Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenie

Składniki:

  • 210g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 100g purée ze śliwek kalifornijskich
  • 420g mąki pszennej
  • 360g cukru pudru
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 400g niesolonego masła
  • 390ml pełnotłustego mleka
  • 3 średnie jajka + 3 żółtka
  • 195g jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • barwnik do żywności- kolor według uznania
  • 125g cukru pudru + dodatkowy do posypania
  • jadalne kwiaty do dekoracji

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170°C. Umieść w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, 150g masła i zblenduj do uzyskania masy o konsystencji okruszków chleba. Dodaj połowę mleka.

W drugiej misce wymieszaj jajka, ekstrakt z wanilii z drugą połową mleka, dodaj do pierwszej miski i mieszaj do połączenia składników. Używając łopatki, dodaj jogurt z pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi i wymieszaj całość. Następnie rozdziel miksturę do 6 miseczek, jeśli chcesz stworzyć sześciowarstwowy tort. Do każdej porcji dodaj niewielką ilość barwnika– od najciemniejszego do najjaśniejszego.

Wysmaruj dwie 24cm formy do ciasta, wylej do każdej z nich masę z miseczki i piecz 15-18 minut. Piecz w ten sposób pozostałe ciasta.

Po wystygnięciu, odkrój brązowe brzegi z każdego ciasta tak, żeby wszystkie miały taki sam kształt. Następnie przygotuj lukier maślany. Ubij pozostałe 250g masła z cukrem pudrem na gładką masę. Podziel na dwie części. Jedną z nich umieść w misce i pozostaw w naturalnym kolorze. Drugą część podziel jeszcze na kolejne dwie porcje i dodaj barwnik, aby uzyskać kolor od najjaśniejszego do najciemniejszego.

Umieść pierwszy krążek ciasta na paterze, pokryj cienką warstwą naturalnego lukru maślanego, później cienka warstwa puree ze śliwek kalifornijskich i powtarzaj czynność, aż do pokrycia ostatniego krążka ciasta.

Pokryj całe ciasto cienką warstwą lukru maślanego w naturalnym kolorze i umieść w lodówce na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki, pokryj ciasto kolorowym lukrem, zaczynając od dołu– od najciemniejszego do najjaśniejszego.

Udekoruj tort kwiatami, według własnego uznania.

Tęczowy tort | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować …