Najpyszniejsze desery dzieciństwa
Przywołując w myślach własne dzieciństwo, każdy z pewnością pamięta deserowe hity tamtych lat | fot.: Fotolia

Smaki naszego dzieciństwa

Wracając myślami do smaków dzieciństwa każdy z nas ma nieco inne wspomnienia. Wynika to głównie z regionu, w którym się wychowaliśmy oraz z dostępności produktów i kreatywności naszych rodziców lub dziadków. W czasach, kiedy sklepowe półki nie uginały się od nadmiaru produktów, a pomarańcze były towarem luksusowym, sprzedawanym jedynie w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, stworzenie „czegoś z niczego” było powszechne. Tak też było z deserami. Przywołując w myślach własne dzieciństwo, każdy z pewnością pamięta deserowe hity tamtych lat. Poniżej przedstawiamy przepisy na kilka z nich.

Kogel-mogel – deser zaledwie z dwóch składników

Do przygotowania tradycyjnego kogla-mogla potrzebujemy tylko 2 składniki. Sekret tego pysznego deseru tkwi w ich właściwym przygotowaniu, tj. ucieraniu.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • kilka łyżeczek cukru.

Sposób przygotowania:

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Jest to niezwykle istotne, ponieważ deser ten zawiera surowe jaja, a poprzez dokładne mycie jaj w wysokiej temperaturze minimalizujemy ryzyko zarażenia się salmonellą. Następnie należy oddzielić żółtka od białek. Te ostatnie nie będą nam potrzebne. Żółtka umieścić na przykład w kubku i wsypać do nich cukier. Składniki ucierać za pomocą łyżeczki do czasu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze jasnożółtego koloru. Zamiast łyżeczki można też użyć miksera – ucieranie potrwa wtedy krócej.

To podstawowa wersja kogla-mogla. W celu urozmaicenia deseru można dodać do niego odrobinę kakao – wtedy otrzymamy czekoladową wersją. Popularny jest także kogel-mogel w wersji na ciepło z owocami – otrzymaną według przepisu masą zalewamy owoce (np. truskawki lub maliny) włożone do kokilek i zapiekamy przez 5-10 minut w temperaturze 200 stopni.

Galaretka z bitą śmietaną i owocami – deser na gorące dni

Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić letnich dni bez tego deseru. I nie bez powodu, bo rewelacyjnie łączy w sobie soczystość lekko kwaśnych owoców ze słodkością bitej śmietany. Taka chłodna galaretka to idealny pomysł na ciepłe dni. A do tego prosty, szybki przepis.

Składniki:

  • ulubione owoce (najlepiej sezonowe),
  • opakowanie galaretki (ulubiony smak),
  • śmietana do ubicia (lub gotowa, np. w spray’u).

Sposób przygotowania:

Galaretkę należy przygotować według opisu na opakowaniu, a następnie odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować pucharki i włożyć do nich wcześniej umyte i ewentualnie pokrojone (zależy od wielkości) owoce. Do pucharków przelać chłodną galaretkę i odstawić do lodówki, aby stężała. Ubić bitą śmietanę i wyłożyć ją na schłodzoną, stężałą galaretkę. I gotowe!

Blok czekoladowy – jak za dawnych lat

Prawdziwy symbol PRL-u, czekolada naszego dzieciństwa. Deser super-słodki, super-pyszny, super-prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • masło (250g),
  • cukier (1 szklanka),
  • mleko (6 łyżek),
  • kakao (6 łyżek),
  • mleko w proszku (400g),
  • herbatniki (około 300 g).

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko i kakao. Odstawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć herbatniki, 1/3 odłożyć, a do 2/3 dodać przestudzony płyn oraz mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania bardziej jednolitej masy. Masę przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dołożyć (wciskając) resztę herbatników. Całość schłodzić, a następnie pokroić w grube plastry.

Tak wyglądały desery naszego dzieciństwa. Proste, sprawdzone i pyszne. Wróćmy do nich i dziś. Z pewnością trafią również w kulinarne gusta naszych dzieci. A powrót myślami do dzieciństwa z pewnością przyniesie również wiele wspomnień i niesamowitych historii, których najmłodsi słuchać będą z wypiekami na twarzy.

PSA

Sprawdź także

ciasto czekoladowe z cukinii

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W …