Szybka przekąska - roladki z łososiem
Szybka przekąska - roladki z łososiem | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Szybka przekąska: roladki z łososiem

Szybka przekąska: roladki z łososiem

Pomysł na banalnie prostą i szybką przekąskę. Sprawdzi się jako przystawka na imprezie, drugie śniadanie w domu albo danie, które można spakować do śniadaniówki (zwanej także lunch boxem). W roli głównej – łosoś. Żeby było zdrowo, ale nadal smacznie – zrezygnujemy z majonezu i dodamy warzywa. Proste? Proste.

Roladki z łososiem

składniki:

  • 3 tortille (średnica 25 cm)
  • opakowanie twarożku śniadaniowego (około 125 g) – o smaku naturalnym albo z dodatkiem chrzanu
  • około 180 g łososia wędzonego na ciepło lub na zimno (zależnie od upodobań) – pokrojonego w cienkie plastry
  • mała główka sałaty (rzymskiej lub lodowej) – posiekanej
  • 1 długi ogórek – pokrojony w julienne (czyli bardzo drobne słupki)
  • 1 czerwona papryka – pokrojona w paski

przygotowanie:

  • Tortille lekko zmoczyć, co nada im miękkość i ułatwi zwijanie.
  • Wilgotne tortille należy dość grubo posmarować twarożkiem, następnie ułożyć plastry łososia i całość posypać sałatą.
  • Na koniec należy ułożyć warstwę ogórka i papryki.
  • Całość dość ciasno zwinąć.
  • Żeby tortille nie rozpadały się, warto owinąć je w folię aluminiową albo torebkę foliową.
  • Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
  • Odwinąć tortille z folii i pokroić w około 2,5 cm plastry.
  • Pojedyncze porcje można udekorować ziołami i na przykład obwiązać pojedynczą łodyżką szczypiorku.

RED

Sprawdź także

Łosoś na ostro

Łosoś na 5 sposobów

Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie …