Strona główna / Styl życia / Smaki / Tajskie pyszoty na zimowe słoty, czyli ryba w ostrej marynacie
Ryba w tajskiej marynacie - propozycja podania | fot.: MGR

Tajskie pyszoty na zimowe słoty, czyli ryba w ostrej marynacie

Jesienią i zimą szukamy dań, które nas rozgrzeją. Częściej zatem przygotowujemy mięsa, gulasze, zawiesiste zupy. Oczywiście to nic złego od czasu do czasu skusić się na takie danie. Mamy jednak lekką, zdrową i z pewnością nie mniej ognistą propozycję – rybę w ostrej, tajskiej marynacie.

składniki (na 4 porcje)

  • ok. 1 kg tuszy z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)
  • 1/2 pęczeka szypioru
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 cebula dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili
  • 5 cm korzenia imbiru

przygotowanie

Na początek należy przyrządzić marynatę . W misce mieszamy sos sojowy, oliwę, ocet ryżowy, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany i starty imbir, posiekane papryczki chili oraz pół pęczka kolendry. Rybę należy opłukać i osuszyć, potem  natrzeć w środku i na zewnątrz marynatą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić na 30 min.

Ryba przed upieczeniem | fot.: MGR
Ryba przed upieczeniem | fot.: MGR

Następnie piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez 35 – 40 min. Podawać posypaną świeżą kolendrą i szczypiorem. Doskonałym dodatkiem do ostrej ryby jest gotowany, trójkolorowy ryż.

MGR

 

Sprawdź także

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – …

  • MagdaG

    Ciekawy przepis. Nie jadłam jeszcze ryby w takim wydaniu, więc chętnie go wypróbuję.