tequila
Tequila przez dosyć długi czas nie była zbyt dobrze znanym trunkiem lokalnym, jednak w czasie, gdy zyskała popularność w Stanach Zjednoczonych, zaczęto ją eksportować do niemal wszystkich krajów świata | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Tequila – historia i zasady spożywania

Tequila – historia i zasady spożywania

Tequila to meksykański napój, który popularny jest nie tylko w Ameryce środkowej i Południowej, ale również w wielu europejskich krajach. Według tradycyjnego przepisu powinien on zawierać od 35 do 55% alkoholu i być produkowany ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jaka jednak jest historia tego trunku i jakie są zasady jego spożywania?

Historia Tequili i jej rodzaje

Przemysłowa produkcja tequili została zapoczątkowana przez Don Pedro Sanchez de Tagle około 1600 roku na terenach dzisiejszego Jalisco. Osiem lat później tequila została opodatkowana, jednak nieco ciekawsze jest to, iż obecnie znana tequila została po raz pierwszy wyprodukowana na początku XIX wieku w Guadalajarze. Tequila przez dosyć długi czas była po prostu trunkiem lokalnym, jednak w czasie, gdy zyskała popularność w Stanach Zjednoczonych, zaczęto ją eksportować do niemal wszystkich krajów świata. Obecnie w sklepach można zakupić kilka różnych gatunków tequili, jednak wśród tych najpopularniejszych warto wymienić tequilę: silver blanco, gold joven, reposadoanejo, a także muy anejo, extra anejo oraz super anejo.

W jaki sposób należy spożywać poszczególne gatunki tequili?

Tequila silver blanco

Najpopularniejszym gatunkiem tequili jest tequila srebrna zwana również blanco, która zazwyczaj destylowana jest dwa razy. W sklepach dostępne są również odmiany, które destyluje się jeden raz, jednak warto wiedzieć o tym, iż odznacza je dosyć intensywny smak i aromat. Jeśli chodzi o sposób konsumpcji tequili blanco, to najczęściej pije się ją z limonką i solą, jednak można ją również dodawać do drinków.

Tequila gold joven

Ten gatunek tequili charakteryzuje dosyć krótki okres leżakowania a podczas produkcji tego trunku bardzo ważnym etapem jest proces barwienia alkoholu na złoto, dzięki domieszce karmelu, fruktozy oraz aromatów drewna. Tequilę gold joven można dodawać do drinków, ponieważ odznacza ją dosyć intensywny smak i aromat, jednak można ją również pić z kieliszków w postaci tzw. shotów.

Tequila reposado i anejo

Tequila reposado to odmiana złotej tequili, która ma dosyć delikatny smak, który uzależniony jest de facto od okresu leżakowania. Obecnie czas leżakowania tequili reposado wynosi od dwóch miesięcy do około jednego roku. W jaki sposób można jednak pić ten gatunek tequili? Podobnie jak pozostałe gatunki, czyli w formie shotów lub jako dodatek do drinków.

Tequila anejo

Tequila anejo również jest odmianą złotej tequili i leżakuje od jednego roku do trzech lat. Z uwagi na fakt, iż tequila anejo należy do bardzo wyrafinowanych trunków, to nie należy pić jej tak samo, jak wspomniane powyżej gatunki. W jaki sposób należy ją zatem pić? Najlepiej tak samo, jak whisky, sącząc powoli i delektując się jej niezwykłym smakiem.

Zdecydowaną większość gatunków tequili można pić w formie shotów lub dodając ją do drinków, jednak w przypadku tequili anejo byłoby to barbarzyństwem. Warto również wiedzieć o tym, iż wyrafinowany smak tequili anejo wiąże się z nieco wyższą ceną zakupu tego trunku.

KPA

Sprawdź także

Polskie wesele

Cudzoziemcy na polskim weselu – co ich zaskakuje?

Które elementy naszej tradycji im się podobają, a które dziwią albo budzą lekką niepewność? Odkrywamy …