Archwium dla tagu: antyoksydandy

Kurkuma opóźnia procesy starzenia i zwalcza nowotwory?

Kurkuma ma działanie przeciwzapalne

Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera. Główne przyczyny starzenia się komórek organizmu człowieka, obok uwarunkowań …

Czytaj więcej »

Żywność detoksykacyjna, czyli oczyszczające menu

Warzywa i owoce o właściwościach detoksykujących

Nie jest tajemnicą, że żyjemy w wyjątkowo niekorzystnych warunkach – nasze ciała chłoną szkodliwe substancje z wody, powietrza i pożywienia. Toksyny z kolei mają skłonność do odkładania się w skórze, włosach, jelitach, itd. Powody do zmartwień mają zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast, którzy rzadko mają możliwość zmiany otoczenia na bardziej przyjazne. …

Czytaj więcej »

Pokrzywa – pospolita roślina o wielu właściwościach zdrowotnych

Liście pokrzywy

Pokrzywa zazwyczaj nie kojarzy się najlepiej – albo z pospolitym chwastem, spotykanym niemal na każdym kroku, albo z przyczyną nieprzyjemnych poparzeń skóry. Nie zapominajmy jednak, że to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, zawierająca m.in. witaminy oraz antyoksydanty. O korzystnym działaniu składników, które znajdują się w pokrzywach, wiadomo od dawna. Nic …

Czytaj więcej »