Archwium dla tagu: cukinia

To warto wiedzieć na temat uprawy cukinii

cukinia w kuchni

Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej. Jednoroczne rośliny mogą mieć zwarty, rozrastający się pokrój lub formę płożącą się. To popularne warzywo wykształca cylindryczne owoce, o długości 30-50 cm i zielonej, żółtej, białej lub też paskowanej skórce. Są bardzo smaczne, niskokaloryczne, obfitują w wapń, magnez, potas, żelazo, karoten i witaminy. Wariacji …

Czytaj więcej »

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

ciasto czekoladowe z cukinii

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W zależności od odmian spotykamy ciemnozielone, jasne (nawet żółte) i pasiaste, podłużne i okrągłe. Oczywiście, wszystkie z nich nadają się do wykorzystywania w potrawach zarówno słonych jak i słodkich. To niepozorne warzywo zawiera wiele cennych właściwości …

Czytaj więcej »

Drugie śniadanie ze śliwką w roli głównej

Śliwki to jeden z owocowych symboli września. W dniu powrotu do szkoły warto pomyśleć o tym, jak wykorzystać sezonowe dobro wykorzystać do przekąsek na drugie śniadanie. Dwie propozycje – na słodko i na słono – nie tylko będą pysznym uzupełnieniem dnia pełnego wyzwań, ale i solidną dawką energii. A, żeby …

Czytaj więcej »

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii

W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …

Czytaj więcej »