Archwium dla tagu: cukrzyca

Jak wygląda leczenie cukrzycy typu 2?

leczenie cukrzycy

Cukrzyca typu 2 jest obecnie określana mianem choroby cywilizacyjnej – zapada na nią bowiem coraz więcej osób. Jej przebieg jest ściśle powiązany z niewłaściwą dietą oraz brakiem ruchu, a także z otyłością, stresem i niewystarczającą ilością snu. Czy da się wyleczyć cukrzycę typu 2? Jakie formy terapii są najskuteczniejsze? Co …

Czytaj więcej »

Insulinooporność – kiedy warto zgłosić się do dietetyka?

warzywa poziom cukru

W ostatnim czasie zwiększa się świadomość społeczna związana ze zdrowym żywieniem, a przez to coraz więcej mówi się o różnych zaburzeniach, które mogą prowadzić do większych problemów. Jednym z nich jest insulinooporność – na czym polega, w jaki sposób można ją zdiagnozować i jak sobie pomóc? Czym jest insulinooporność? Najpierw …

Czytaj więcej »

Mniszek lekarski z leczniczego punktu widzenia

mniszek lekarski

Mniszek lekarski zwany potocznie również dmuchawcem lub mleczem to roślina, która przez większość osób uważana jest za niepotrzebny chwast rosnący przy drogach, na łąkach oraz w niejednym ogródku, jednak tak naprawdę wykazuje ona szereg cennych dla zdrowia właściwości, którym warto przyjrzeć się nieco bliżej. Na lepszą pracę układu pokarmowego Mniszek …

Czytaj więcej »

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Śniadanie z niskim indeksem glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dla osób, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ten rodzaj diety, zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność oraz cukrzycę typu 1 i typu 2, a także przyszłym mamom, u których cukrzyca wystąpiła w okresie ciąży. Żywienie odgrywa znaczącą rolę w życiu każdego człowieka i …

Czytaj więcej »

Cukrzyca bliżej niż myślisz

jak żyć z cukrzycą

Cukrzyca staje się zagrożeniem naszych czasów. Społeczeństwa zamożne, w których większość ma dostęp do wysokokalorycznego pożywienia, coraz częściej zmagają się właśnie z chorobami metabolicznymi. I choć istnieje pewna świadomość tej trudnej przypadłości, to jednak wciąż kojarzymy ją z ludźmi skrajnie otyłymi albo starszymi. Nic bardziej mylnego, cukrzyca powoli staje się …

Czytaj więcej »

Jaką rolę w naszym organizmie pełni magnez?

Żywność zawierająca magnez

Magnez jest minerałem, który ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Magnez pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, buduje silne kości i odpowiada równomierny rytm serca. Twoje serce, nerki i mięśnie potrzebują magnezu, żeby dobrze funkcjonować. Magnez stanowi ważny element strukturalny zębów i kości. Pomaga także utrzymać równowagę różnych składników odżywczych, w …

Czytaj więcej »

Witamina D – jakie korzyści zdrowotne płyną z jej suplementowania?

Kobieta na trawie

Ciągłe doskonalenie metod badawczych oraz prężny rozwój biologii molekularnej pozwolił na bardziej szczegółowe poznanie funkcji witaminy D w naszym organizmie. Dziś już wiemy, że oprócz wpływu na układ kostny poprzez regulację gospodarki wapniowo- fosforanowej, ma ona również korzystne działanie na układ odpornościowy, sercowo- naczyniowy, nerwowy oraz zmniejsza ryzyko  nowotworów. Choroby …

Czytaj więcej »

Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity

cukier ok

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej …

Czytaj więcej »

Czy wybór naczyń ma wpływ na jakość potraw cukrzyków?

Zachary Staines w kuchni

Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie …

Czytaj więcej »

12 mln Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi

Choroby dietozależne

Zdaniem dietetyków największe błędy żywieniowe Polaków to nieregularne posiłki, włączanie do codziennego menu zbyt dużej ilości produktów wysoko przetworzonych i słodyczy, a także stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. To wszystko prowadzi do rozwoju chorób dietozależnych takich, jak otyłość, cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe. Zmaga się z nimi już ok. 12 mln Polaków. Aby im …

Czytaj więcej »