Strona główna / Archwium dla tagu: cukrzyca

Archwium dla tagu: cukrzyca

Witamina D – jakie korzyści zdrowotne płyną z jej suplementowania?

Kobieta na trawie

Ciągłe doskonalenie metod badawczych oraz prężny rozwój biologii molekularnej pozwolił na bardziej szczegółowe poznanie funkcji witaminy D w naszym organizmie. Dziś już wiemy, że oprócz wpływu na układ kostny poprzez regulację gospodarki wapniowo- fosforanowej, ma ona również korzystne działanie na układ odpornościowy, sercowo- naczyniowy, nerwowy oraz zmniejsza ryzyko  nowotworów. Choroby …

Czytaj więcej »

Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity

cukier ok

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej …

Czytaj więcej »

Czy wybór naczyń ma wpływ na jakość potraw cukrzyków?

Zachary Staines w kuchni

Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie …

Czytaj więcej »

12 mln Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi

Choroby dietozależne

Zdaniem dietetyków największe błędy żywieniowe Polaków to nieregularne posiłki, włączanie do codziennego menu zbyt dużej ilości produktów wysoko przetworzonych i słodyczy, a także stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. To wszystko prowadzi do rozwoju chorób dietozależnych takich, jak otyłość, cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe. Zmaga się z nimi już ok. 12 mln Polaków. Aby im …

Czytaj więcej »

Jak mądrze eliminować złe nawyki?

Protokół autoimmunologiczny

Zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy ze zrzuceniem wagi? A może drażliwość, dyskomfort trawienny lub dolegliwości skórne? Zamiast kolejnej kawy, diety cud albo katorżniczego wysiłku warto przyjrzeć się bliżej własnemu organizmowi. Możliwe, że daje nam wyraźny sygnał ostrzegawczy przed sposobem odżywiania się, albo informuje o chorobie mającej podłoże autoimmunologiczne. Zacznijmy od najbardziej …

Czytaj więcej »

Powikłania cukrzycy, o których nie miałeś pojęcia, że mogą być z nią związane

Cukrzyca powiklania

Cukrzyca jest podstępną chorobą, która przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, podstępnie uszkadzając narządy wewnętrzne. W takiej sytuacji jedyną możliwością rozpoznania choroby jest poddanie się profilaktycznym badaniom przesiewowym w kierunku cukrzycy. Takie postępowanie polecane jest każdej osobie powyżej 45 roku życia raz na trzy lata. Jeśli jednak należymy …

Czytaj więcej »

Niech moc (znowu) będzie z tobą

Chroniczne zmęczenie

Zaczyna się niewinnie. Wchodzisz do biura, wypijasz kawę i zabierasz się do pracy. Zauważasz jednak, że właściwie już od kilku dni, a może nawet tygodni od samego rana jakby brakowało ci energii. Znowu się nie wyspałaś? Nie, przecież tym razem przespałaś zalecane osiem godzin, bo wieczorem nie miałaś nawet siły …

Czytaj więcej »

Szansa dla chorych na cukrzycę

Badanie poziomu cukru we krwi

Pacjenci chorzy na cukrzycę mogą prowadzić normalne życie zawodowe. Zapewnia im to zindywidualizowana terapia oparta na nowoczesnych lekach. Należą do nich m.in. długo działające analogi insuliny, które przez całą dobę zapewniają odpowiedni poziom insuliny i zapobiegają groźnym dla zdrowia niedocukrzeniom. Niestety, w ten sposób leczonych jest jednak zaledwie 4 proc. pacjentów.  Według szacunków lekarzy …

Czytaj więcej »

Cukier to paliwo dla organizmu

Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …

Czytaj więcej »