Strona główna / Archwium dla tagu: deser

Archwium dla tagu: deser

Jak skutecznie ograniczyć słodycze, czyli trudna sztuka umiaru

Jak skutecznie ograniczyć słodycze, czyli trudna sztuka umiaru

Kochamy słodycze, jednak niewielu z nas potrafi spożywać ich rozsądną ilość. Jak wiadomo, nadmiar cukru jest jednym z powodów tycia. Jednak wad słodkich rzeczy jest o wiele więcej: przede wszystkim powodują ospałość, uzależniają, a także zwiększają apetyt. Mimo tego, nie powinniśmy całkowicie rezygnować z cukru. Głównie dlatego, że radykalne zmiany …

Czytaj więcej »

Najdroższe przyprawy świata

szafran

Przyprawy znajdują się w każdej kuchni stanowiąc nieodłączny element różnych posiłków. Sól, czarny pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek czy też oregano to najczęściej wykorzystywane przyprawy, które nadają się idealnie do przyrządzania dań kuchni polskiej oraz europejskiej. Decydując się jednak na poznawanie smaków z nieco odleglejszych zakątków świata, należy zaopatrzyć …

Czytaj więcej »

Inspirująca ciecierzyca

Hummus

W czasach, gdy coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegańską czy wegetariańską, niektóre z produktów roślinnych zyskały na popularności. Przykładem tego jest ciecierzyca, która jest doskonałym źródłem białka i stanowi produkt spożywczy o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Warto więc skorzystać z inspiracji na dania z ciecierzycy, nawet jeśli na co …

Czytaj więcej »

Szkolne przekąski: pyszne, zdrowe i niebanalne

Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi

Powrót dzieci do szkoły to dla rodziców liczne wyzwania, także te kulinarne. Nie jeden rodzic głowi się, co zapakować swoim pociechom do szkolnej śniadaniówki, która przecież wcale nie musi być nudna. W związku z tym California Prune Board przygotowała dwa przepisy na szkolne przekąski: galaretki jabłkowo­- śliwkowe autorstwa blogerki Crust&Dust …

Czytaj więcej »

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Andruty – słodki smak beztroski

Andruty

Niepozorne słodycze, jakimi są andruty, w jednej chwili przenoszą nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Tego jeszcze sprzed półek sklepowych uginających się pod ciężarem czekolad i ciastek. Nie liczyliśmy kalorii, nie znaliśmy haseł: indeks glikemiczny, dieta i nietolerancja laktozy. Słodkie, banalne w przygotowaniu i tanie – sprawdzą się, gdy mamy ochotę …

Czytaj więcej »

Marchewkowy zawrót głowy

Marchewka jest dobra na wszystko. Na co konkretnie? Na wątrobę, żołądek, naczynia krwionośne, wzrok. W 10 dekagramach tego warzywa jest tylko 10 kalorii, zatem sprawdzi się jako posiłek dla osób na różnego rodzaju dietach. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, …

Czytaj więcej »

Sezonowe owoce pod kruszonką

Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką.   składniki 4 – …

Czytaj więcej »