Strona główna / Archwium dla tagu: łosoś

Archwium dla tagu: łosoś

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …

Czytaj więcej »

Łosoś na 5 sposobów

Łosoś na ostro

Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia. Łosoś na ostro składniki: …

Czytaj więcej »

Szybka przekąska: roladki z łososiem

Szybka przekąska - roladki z łososiem

Pomysł na banalnie prostą i szybką przekąskę. Sprawdzi się jako przystawka na imprezie, drugie śniadanie w domu albo danie, które można spakować do śniadaniówki (zwanej także lunch boxem). W roli głównej – łosoś. Żeby było zdrowo, ale nadal smacznie – zrezygnujemy z majonezu i dodamy warzywa. Proste? Proste. Roladki z …

Czytaj więcej »

Odczaruj nudne kanapki

Kanapki – równie często zjadane na śniadanie czy kolację, co serwowane jako zimne przystawki na imprezach. Przygotowywane jako szybka alternatywa dla bardziej skomplikowanych i wyszukanych dań. Najczęściej to bułka lub kromka chleba z masłem, serem i szynką, czyli…nuda. My jednak pokażemy Ci, że przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić …

Czytaj więcej »

Śródziemnomorski łosoś z rozmarynowymi ziemniakami

Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie …

Czytaj więcej »

Walcz z upałem… ogórkowym chłodnikiem z łososiem

W upalne dni powinniśmy spożywać lekkostrawne posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu podczas długotrwałego trawienia. Zalecane jest jedzenie owoców i warzyw, które są bogate w składniki mineralne i witaminy. Idealnym pomysłem na upalne dni jest chłodnik. Połączenie orzeźwiającego kefiru lub jogurtu, świeżych warzyw i ziół oraz łososia to bomba …

Czytaj więcej »