Od dłuższego czasu wokół masła toczą się debaty – jedni radzą całkowicie zastąpić je tłuszczami roślinnymi i obwiniają zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe za choroby serca, miażdżycę i zawały, inni sugerują, że jest zdrowe, i dodają je nawet do porannej kawy. Jak to zwykle bywa, prawda leży gdzieś pośrodku. …
Czytaj więcej »UOKiK sprawdza, czy sieci handlowe nie zawyżają cen masła. Pod lupą też jabłka i cukier
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów kontroluje sieci handlowe i sprawdza, czy sztucznie nie zawyżały cen masła. Największy w południowej Polsce producent cukru został wezwany do ujawnienia swoich kontrahentów i umów z dostawcami. Kontrole trwają też na rynku skupu jabłek i mleka. To efekt trzech miesięcy obowiązywania ustawy o przewadze kontraktowej, która ma chronić małych dostawców przed nieuczciwymi praktykami …
Czytaj więcej »Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …
Czytaj więcej »UOKiK przestrzega: czytajmy etykiety masła
Masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól. W sklepach są również dostępne masła roślinne, które w rzeczywistości są margaryną, a także produkty o innych podobnych nazwach, które mogą wprowadzać w błąd. Dlatego konsumenci powinni uważnie czytać etykiety, szczególnie wtedy, gdy cena towaru jest …
Czytaj więcej »Masło czy margaryna – czy jest o co kruszyć kopie?
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy …
Czytaj więcej »