Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. …
Czytaj więcej »Sezonowe owoce pod kruszonką
Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką. składniki 4 – …
Czytaj więcej »Oswoić owsiankę
Jedni nie wyobrażają sobie bez niej zdrowego śniadania, inni – narzekają na smak i wspominają traumy z dzieciństwa. Owsianka bezapelacyjnie jest jednym z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia, wymaga jednak kilku eksperymentów aby znaleźć ulubioną wersję (słodką lub wytrawną). Płatki owsiane zjedzone na pierwszy posiłek zapewnią naszemu organizmowi węglowodany złożone, …
Czytaj więcej »