Strona główna / Archwium dla tagu: prosty przepis

Archwium dla tagu: prosty przepis

Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Nutella

Z czym, poza pachnącą choinką i radosnymi chwilami w gronie najbliższych, kojarzą się święta? Oczywiście ze świątecznymi wypiekami, których cudowny aromat rozchodzi się po całym domu! Święta za pasem, a Ty nadal nie masz pomysłu na pyszności, które pragniesz zaserwować rodzinie? Z pomocą przychodzi Nutella – poznaj kilka świetnych przepisów! …

Czytaj więcej »

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

filet z dorsza

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …

Czytaj więcej »

Zdrowie na zimowym talerzu na 3 sposoby

Zdrowie na zimowym talerzu

Szukasz inspiracji na zdrowe potrawy, które możesz skomponować ze składników dostępnych zimą? Oto 3 przepisy na pyszne, pożywne dania, które jednocześnie są bombami witaminowymi. Zimowe sałatki powinny przede wszystkim być pożywne i bogate w mikroelementy oraz witaminy. Szczególnie w zimne dni nie bój się dodatkowej porcji tłuszczu w postaci awokado, …

Czytaj więcej »

4 propozycje rozgrzewających napojów ze świata

rosyjski Zbiteń

Gdy słupki termometrów z każdym dniem osiągają coraz skromniejszą wysokość, urlop w tropikach brzmi jak doskonały pomysł. Spędzając popołudnie w towarzystwie wyszukiwarki biletów lotniczych, warto jednak rozgrzać się czymś więcej niż tylko myślą o południowym słońcu. Centrum lotnicze Sky4fly.net prezentuje 4 napoje, które skutecznie rozproszą jesienne chłody. Rosyjski zbiteń Zbiteń …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Domowy majonez – idealny na święta

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały …

Czytaj więcej »

Jedzmy jarmuż – sezon trwa

Zdrowy jarmuz

Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone …

Czytaj więcej »

Prosta zupa z tortellini

Prosta zupa tortellini i kurczak

Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne …

Czytaj więcej »

Tilapia z kreolskim sosem tatarskim

Dla wszystkich spragnionych ryby w nowej odsłonie mamy doskonały przepis na szybkie danie. Pozbawiamy tilapię panierki, ale zamiast niej dodajemy interesujący sos, który nada całości charakteru. Zamiast klasyka polskiej kuchni, czyli sosu tatarskiego, możemy przygotować rześki i świeży dressing inspirowany kuchnią kreolską. Dzięki temu w naszej kuchni zaświeci trochę słońca. …

Czytaj więcej »