Archwium dla tagu: przystawka

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »

W czym tkwi sekret przyrządzania przegrzebków?

przegrzebki

Dzięki popularności telewizyjnych programów kulinarnych i blogów o tej samej tematyce coraz więcej osób słyszało o przegrzebkach. Ten przysmak jest jednak dla Polaków raczej produktem egzotycznym, przegrzebki są o wiele bardziej popularne, np. we Francji czy Wielkiej Brytanii. Co warto wiedzieć o tym daniu i jak je poprawnie przyrządzić? Przegrzebki …

Czytaj więcej »

Krewetki na kilka sposobów

jak przyrządzić krewetki

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych. Krewetki ma maśle Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i …

Czytaj więcej »

Sałatka brokułowa z winogronami, czyli eleganci smak lata

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha! Sałatka brokułowa z winogronami Przepis poleca Robert Muzyczka, …

Czytaj więcej »

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

racuszki z krewetkami

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym. Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym Przepis poleca …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?

Alla Parmigiana

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone. Alla Parmigiana Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …

Czytaj więcej »

Pożegnanie wakacji: sałatka z wątróbką i malinami

Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato. Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem …

Czytaj więcej »