Archwium dla tagu: super food

Jabłka warto jeść w całości

Warto jeść jabłka w całości

Są stosunkowo tanie, występują w przeróżnych odmianach i, przede wszystkim, w przypadku jabłek nie ma przeszkód, żeby kupować produkty lokalnie. Pysznie, zdrowo i ekologicznie. Z naszym rodzimym super food mamy jednak jeden problem – najczęściej delektujemy się soczystym miąższem wyrzucając wszystko inne – skórkę, gniazda nasienne i pestki. A to …

Czytaj więcej »

Stres oksydacyjny a choroba nowotworowa, czyli po co nam przeciwutleniacze?

Antyutleniacze w diecie

Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienia zanikowego bocznego. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub …

Czytaj więcej »

Brokuły na autyzm? Badania trwają

Brokuły dla chorych na autyzm

Kiełki brokułów zawierają wyjątkowo dużo sulforafanu, czyli substancji, której do tej pory przypisywano między innymi działanie antynowotworowe. Zdaniem badaczy wyciąg z kiełków niweluje również zaburzenia autystyczne i znacznie poprawia zachowanie oraz komunikację werbalną chorych. Sulforafan występuje też w kalafiorze i kapuście, ale jego zawartość w kiełkach jest najwyższa – ponad 100 razy większa niż w dojrzałych brokułach. …

Czytaj więcej »

Żywność detoksykacyjna, czyli oczyszczające menu

Warzywa i owoce o właściwościach detoksykujących

Nie jest tajemnicą, że żyjemy w wyjątkowo niekorzystnych warunkach – nasze ciała chłoną szkodliwe substancje z wody, powietrza i pożywienia. Toksyny z kolei mają skłonność do odkładania się w skórze, włosach, jelitach, itd. Powody do zmartwień mają zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast, którzy rzadko mają możliwość zmiany otoczenia na bardziej przyjazne. …

Czytaj więcej »

Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus

deser z nasion chia

Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …

Czytaj więcej »