Archwium dla tagu: trawienie

Wzdęcia – problemy podróżujących. Jak sobie z nimi radzić?

Jedzenie w podróży

Wzdęcia to krępująca, choć niegroźna przypadłość. Objawia się uczuciem rozpierania, pełności i bulgotania w brzuchu. Dodatkowo brzuch powiększa swój obwód, przez co masz ochotę jak najszybciej rozpiąć spodnie. Wzdęcia mogą być szczególnie uciążliwe w trakcie podróży ze względu na długotrwałe pozostawanie w jednej pozycji, które upośledza motorykę jelitową. Jak sobie …

Czytaj więcej »

Imbir: wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przeciwwskazania do spożycia

jak spożywac imbir

Imbir to dosyć charakterystyczna przyprawa, która każdej potrawie nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. O ile na świecie możemy znaleźć ponad 140 gatunków tej rośliny, o tyle najbardziej popularną i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest imbir lekarski. Dlaczego jednak powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu imbir i w jakiej postaci najlepiej go …

Czytaj więcej »

Problemy z trawieniem

Problemy trawienne

Niestrawność i problemy trawienne, to zespół dolegliwości przewodu pokarmowego, z którymi można sobie w prosty sposób poradzić, stosując odpowiednią dietę oraz środki lecznicze na bazie ziół. Jednak przy powracających problemach z trawieniem konieczna może okazać się zmiana trybu życia, konsultacja z lekarzem oraz przeprowadzenie szeregu badań gastrologicznych. Jakie są objawy …

Czytaj więcej »

Kłopoty trawienne? Zwalcz je!

Kobieta i wzdęcia

Dziś trudno stanąć na chwilę w miejscu – w końcu kto nie idzie do przodu, ten zostaje w tyle. Dlatego żyjemy w ciągłym stresie, gdzieś spieszymy, nie mamy czasu na regularne i zdrowe posiłki. To wszystko to gwarancja kłopotów trawiennych! Dyspepsja czynnościowa Posiłek jeszcze nie dobiegł końca, a Ty już …

Czytaj więcej »

Kasza jaglana? Najlepsza jesienią

Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega …

Czytaj więcej »