Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …
Czytaj więcej »Tyjemy na potęgę
Już 27 proc. dorosłych Polaków ma problem z otyłością. Osoby otyłe bądź z nadwagą stanowią już prawie połowę społeczeństwa Wśród dzieci jest jeszcze gorzej. Nadwagę ma obecnie aż 29 proc. 11-latków i prawie tyle samo 14-latków. WHO objęła badaniami 207 tys. najmłodszych mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Na tym tle wypadliśmy bardzo źle. Nasze dzieci …
Czytaj więcej »Jak obniżyć spożycie soli
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać …
Czytaj więcej »WHO ogłosiło nową piramidę żywieniową
Po latach badań Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła nowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się. W przeciwieństwie do poprzednich wytycznych, tym razem podstawę stanowi aktywność fizyczna. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań WHO zmian na lepsze jest więcej. Niektórzy nazywają je …
Czytaj więcej »D3 podstawą jesiennej suplementacji
Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3. Mimo mody na zdrowy …
Czytaj więcej »Dziecko czy praca – co wybierają młodzi po studiach?
Ośmiogodzinny dzień pracy to relikt z epoki PRL – mówią 20 i 30-latkowie, pracujący w korporacji. Aż 44 proc. z nich zostaje regularnie po godzinach w pracy, spędzając tam kilkanaście godzin dziennie. Często pracują od rana do nocy, kosztem życia rodzinnego i planowania dzieci, gdyż nie jest to projekt na …
Czytaj więcej »Szokujące dane. Co minutę z powodu grypy umiera jedna osoba
Na świecie średnio co minutę z powodu grypy umiera jedna osoba. Przy zaistnieniu dwóch czynników ryzyka np. wiek i choroba przewlekła, ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań, a nawet zgonu wzrasta aż 202-krotnie – alarmowali uczestnicy Flu Forum. – Przeciw grypie można się zawsze szczepić. Nowe szczepionki pojawiają się pod koniec lata …
Czytaj więcej »Zaniechanie szczepień może prowadzić do szybkiego nawrotu epidemii groźnych chorób zakaźnych
W Polsce rośnie liczba nieszczepionych dzieci. Zdaniem lekarzy jest to efekt działalności ruchów antyszczepionkowych, które podają nieprawdziwe informacje na temat szczepionek. Zaniechanie ich może natomiast prowadzić do nawrotu epidemii groźnych chorób zakaźnych. Już rośnie liczba zachorowań na świnkę, różyczkę oraz odrę. Za gwałtowny wzrost zachorowań na tę ostatnią chorobę Państwowy Zakład Higieny …
Czytaj więcej »