Archwium dla tagu: wytrawne

Śródziemnomorski łosoś z rozmarynowymi ziemniakami

Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie …

Czytaj więcej »

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …

Czytaj więcej »

Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii

W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …

Czytaj więcej »