Smaki

Zdrowo i wygodnie – czyli jakie są zalety korzystania z parowaru?

parowar warzywa

Odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta jest receptą na zachowanie dobrej kondycji. Zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i unikanie stresu to recepta na długowieczność. W jaki sposób przyrządzać jedzenie, by było jak najbardziej wartościowe dla naszego organizmu? Gotowanie na parze to najzdrowsza forma obróbki termicznej potraw.  Wybór tej metody będzie najlepszym rozwiązaniem dla …

Czytaj więcej »

Jak ekspresowo przygotować poranną kawę? Poznaj 3 patenty

kawa espresso w filiżance

Każdy wielbiciel kawy nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia chociaż kilku łyków tego napoju. Dzieje się tak dlatego, że kawa działa energetyzująco, poprawia koncentrację, a nawet wpływa pozytywnie na humor. Przygotowanie porannej kawy przed wyjściem do pracy nieraz stanowi prawdziwe wyzwanie. Co zrobić, aby przyrządzenie czarnego napoju było naprawdę …

Czytaj więcej »

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Wróg twojej kuchni i spiżarni – skąd się biorą mole spożywcze i jak z nimi walczyć?

przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach

Istnieją różne sytuacje, które mogą nas zmusić do wyrzucenia artykułów spożywczych. Czasem trafiamy na wadliwe produkty, innym razem dochodzi do przekroczenia ich terminu ważności, a jeszcze kiedy indziej – ulegają one zepsuciu na skutek niewłaściwego przechowywania. Ale bywa i tak, że trzeba się z nimi pożegnać, choć w zasadzie nadają …

Czytaj więcej »

Wypieki w wersji wege – jakich składników użyć, aby upiec przepyszne ciasto?

Weganizm jest ostatnio bardzo popularny. Dieta wegańska zakłada wykluczenie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedni przechodzą na nią z powodów ideologicznych, a inni ze względów zdrowotnych. Bez względu na to jaki jest powód naszego przejścia na dietę wegańską, będziemy potrzebować sprawdzonych przepisów na ciasta z produktów pochodzenia roślinnego. …

Czytaj więcej »

Poznaj 3 produkty, które urozmaicą smak każdej potrawy!

pieczony pasternak na talerzu

Jeśli niemal codziennie gotujemy obiady dla siebie i bliskich, możemy z czasem popaść w rutynę. Nagle uświadamiamy sobie, że nawet nasze ulubione dania serwowane cyklicznie po prostu zaczynają się robić nudne i nie cieszą już tak, jak kiedyś. Może warto wtedy nieco urozmaicić smak potraw, zmieniając składniki? Albo zacząć przygotowywać …

Czytaj więcej »

Ekologiczne kasze – sposób na zdrowie przez cały rok

kasze ekologiczne

Kasze to żywność doskonała – są sycące, bogate odżywczo i dostarczają energii na długi czas. Szczególnie polecane są jesienią i zimą, ponieważ świetnie rozgrzewają, ale zdrowotne korzyści możemy czerpać z nich przez cały rok. Jak wybrać odpowiednią kaszę Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów kasz, oprócz niegdyś najpopularniejszych jęczmiennej i gryczanej, …

Czytaj więcej »

Sprawdź najciekawsze funkcje ekspresów do kawy na kapsułki!

kapsułki do kawy

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Z niepozornych owoców kawowca możemy stworzyć napój o niezwykłych właściwościach, który nie tylko dodaje energii, lecz także poprawia nastrój. Dawniej kawę po prostu zalewano wrzątkiem, dziś jednak możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów! Ekspresy do kawy i ich możliwości Jeśli lubimy …

Czytaj więcej »

Rozgrzewające dania wegetariańskie na zimę

kobieta trzymająca rozgrzewającą zupę w rękawicach

Kiedy termometry zaczynają wskazywać minusowe temperatury, a zimowa aura staje się coraz bardziej odczuwalna to znak, że należy wprowadzić do menu kilka zmian. Na szczęście roślinna kuchnia i o tej porze roku ma wiele do zaoferowania. Bezmięsne posiłki, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki, są nie tylko niezwykle sycące, ale również …

Czytaj więcej »

10 błędów popełnianych podczas robienia domowych nalewek

Nalewka ziołowa w szklanej butelce

Na osoby, które lubią w domowym zaciszu przygotować domową nalewkę lub wino, czyha wiele pułapek. Jakie błędy pojawiają się podczas produkcji domowych trunków? Przedstawiamy je, by dało się uniknąć ich w przyszłości. Błąd 1: zbyt mocny alkohol Użycie czystego spirytusu o mocy 96% bez rozcieńczania wodą lub wódką zabije smak …

Czytaj więcej »