Smaki

W czym tkwi sekret przyrządzania przegrzebków?

przegrzebki

Dzięki popularności telewizyjnych programów kulinarnych i blogów o tej samej tematyce coraz więcej osób słyszało o przegrzebkach. Ten przysmak jest jednak dla Polaków raczej produktem egzotycznym, przegrzebki są o wiele bardziej popularne, np. we Francji czy Wielkiej Brytanii. Co warto wiedzieć o tym daniu i jak je poprawnie przyrządzić? Przegrzebki …

Czytaj więcej »

Je się uszami

słuch przy jedzeniu

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością …

Czytaj więcej »

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis …

Czytaj więcej »

Akcesoria, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni

Młynek do przypraw

Istnieje szereg różnorodnych akcesoriów, bez których korzystanie z kuchni nie byłoby takie przyjemne i sprawne. Są to w głównej mierze funkcjonalne dodatki kuchenne, które sprawiają, że wykonywanie poszczególnych etapów gotowania przebiega bardziej wprawnie. Nad ich zaletami można by się rozpisywać praktycznie bez końca. Dzisiaj skupimy się na kilku funkcjonalnych akcesoriach …

Czytaj więcej »

Herbata Loyd Earl Grey – dlaczego warto pić?

Herbata Loyd Earl Gray

Herbata obok kawy jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Większość osób chętnie sięga po czarną odmianę herbaty, która ma wyrazisty smak i doskonale pobudza. Jednym z rodzajów czarnej herbaty jest odmiana Earl Gray, która ma delikatny zapach dzięki aromatyzacji bergamotką. Warto też pamiętać, że podobnie jak odmiany zielona …

Czytaj więcej »

Jakie są podstawowe zasady picia wina?

Jak pic wino

Winna etykieta jest skomplikowana i pełna niuansów. Co prawda wino można tak po prostu nalać do kieliszka i bez większego zastanowienia wypić, jednak jest szereg win, dla których takie potraktowanie byłoby krzywdzące, a smakoszowi odebrało możliwość poznania jego wyjątkowości. Warto więc znać kilka kluczowych zasad dotyczących podawania wina oraz jego …

Czytaj więcej »

W tym roku Wielkanoc będzie vege i eko

vege święta

Do koszyka wielkanocnych zakupów Polaków trafiają przede wszystkim tradycyjne produkty: jaja, majonez czy wędliny. Coraz więcej osób włoży do nich również nowości: wegetariańskie wędliny, produkty ekologiczne czy bio. Za zakupy zapłacimy w tym roku ok. 6–7 proc. więcej niż w czasie Wielkanocy 2017. – Tradycyjny koszyk świąteczny w Polsce nie uległ wielkim zmianom. Mamy tutaj …

Czytaj więcej »

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak ugotować jajko w koszulce?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. …

Czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

jak zrobić ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się zwykle z babcinymi wypiekami, czyli niedoścignionym kulinarnym wzorem do naśladowania. Na efekt końcowy wpływa naprawdę wiele czynników, zaś najważniejszym wydaje się temperatura. A pozostałe elementy sekretnej recepty? Jest ich kilka i warto je znać aby zachwycić swoją babcię smakiem własnego drożdżowca. Tajemnica składników Podstawowe składniki …

Czytaj więcej »