Chlorella
hlorofil zawarty w chlorelli nie tylko sprawia, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów | fot.: Fotolia

Algi podbijają świat

Mikroskopijnej wielkości alga szturmem wdziera się do jadłospisów na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież chlorella to jedna z tzw. superfoods. Jakie bogactwo skrywa w sobie to zielone maleństwo?

– Superfoods czyli nadżywność przyszła do nas z USA. Pod nazwą kryje się bardzo dużo różnych produktów. Takimi najbardziej znanymi i najcenniejszymi superfoodami, które mamy obecnie jest np. chrorella, ale także takie produkty jak chia, baobab, spirulina – mówi newsrm.tv Artur Gajewski, Purella Food.

Superfoody mają ogromną ilość wartości odżywczych, np. chlorella to alga zawierająca wyjątkowo cenne dla ludzkiego organizmu składniki. Poczynając od dużej dawki witamin i minerałów, poprzez wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, aż po najwyższą stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich żywych organizmów. To sprawia, że ma właściwości przeciwnowotworowe oraz naturalnie odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny. W skład chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E.

Algi są zdecydowanie bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak (wspomaga walkę z anemią), 11 razy więcej wapnia od krowiego mleka oraz magnez i potas, które wspierają aktywność nerwową i mięśniową. Dodatkowo cynk i krzem – na piękną skórę i włosy.

Chlorofil zawarty w chlorelli nie tylko sprawia, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też dają organizmowi zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. Chlorofil zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby, odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust a nawet przeciwdziała próchnicy. Chlorella zawiera go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich organizmów na ziemi.

Chlorella jest ogromnym wsparciem dla organizmu podczas ćwiczeń, nie tylko dodaje energii, ale również odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu przyczynia się do większego natlenienia mięśni, co z kolei przekłada się w prostej linii na ich wzrost oraz przyśpieszenie metabolizmu. Musimy również wiedzieć, że chlorella to w 60% białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Dzięki tym właściwościom – zamiana tkanki tłuszczowej na masę mięśniową przebiega zdecydowanie szybciej.

@newsrm.tv

Sprawdź także

Ćwiczenia plyometryczne

Ćwiczenia plyometryczne: Skok do wyższej formy treningu

Ćwiczenia plyometryczne to forma treningu, która koncentruje się na rozwijaniu siły mięśni oraz szybkości poprzez …