jak rozpoznać nietolerancję laktozy
Dla osób, które nie tolerują laktozy, niski poziom laktazy daje niepożądane objawy po zjedzeniu nabiału | fot.: Fotolia

Czym grozi nietolerancja laktozy i skąd wiedzieć, czy na nią cierpię?

Miliony ludzi nie trawi pewnego rodzaju cukru w mleku i produktach mlecznych, zwanego laktozą. Jeśli jesteś jednym z nich, masz nietolerancję laktozy. Stan ten nie jest szkodliwy, ale może być uciążliwy i kłopotliwy. Na nietolerancję laktozy nie ma lekarstwa, ale możesz sobie z nią poradzić, obserwując, ile mleka lub produktów mlecznych pijesz, lub jesz. Nietolerancja laktozy to nie to samo, co alergia na mleko.

Czym jest laktoza?

Laktoza to pewien rodzaj cukru w mleku. Organizm używaja do jego rozbicia enzymu zwanego laktazą. Dzięki temu nasze ciało jest w stanie go wchłonąć. Ludzie z nietolerancją laktozy nie mają wystarczającej ilości laktazy, która jest produkowana w jelicie cienkim.

Niektórzy ludzie mogą dobrze trawić produkty mleczne nawet przy niskim poziomie laktazy. Dla osób, które nie tolerują laktozy, niski poziom laktazy daje niepożądane objawy po zjedzeniu nabiału.

Co się dzieje w moim ciele, jeśli nie toleruję laktozy?

Kiedy pijemy mleko lub spożywamy produkt na bazie mleka, laktaza w naszych jelitach rozkłada cukier mleczny. Następnie wchłania się do organizmu przez jelita. Jednakże ludzie nietolerujący laktozy nie mają tak łatwo. U nich laktoza nie ulega rozkładowi. Zamiast tego, przechodzi do jelita grubego, gdzie miesza się z normalnymi bakteriami i fermentami. Może to powodować takie objawy jak gazy, wzdęcia i biegunki.

Jest kilka kroków, które możesz wykonać, aby sprawdzić, czy cierpisz na nietolerancję laktozy:

  • Zaprzestań spożywania mleka i produktów mlecznych na kilka tygodni.
  • Jeśli objawy znikną, wprowadź produkty mleczne z powrotem do diety, aby zaobserwować reakcję organizmu.
  • Jeśli objawy ustąpią po usunięciu produktów mlecznych lub jeśli wrócą po ich ponownym wprowadzeniu do diety – skontaktuj się z lekarzem, aby dowiedzieć się, co się dzieje.

Wierz lub nie, aczkolwiek 40% ludzi przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy do strawienia mleka już w wieku 2-5 lat.

Jak sprawdzić, czy nie toleruję laktozy?

Nasze ciała reagują na mleko w sposób łatwy do zmierzenia. Dwa powszechne testy dla dorosłych to:

  • Test oddechu. Pokaże, czy masz wysoki poziom wodoru w wydychanym powietrzu. Jeśli tak, być może cierpisz na nietolerancję laktozy. To dlatego, że wodór jest wydzielany, gdy laktoza jest rozkładana w okrężnicy. Wodór zostaje pobrany przez krew do płuc, a następnie wydychany.
  • Badanie krwi. Może pokazać, jak twoje ciało reaguje po wypiciu czegoś z dużą ilością laktozy.

Lekarz może również pobrać próbkę kału od niemowląt i małych dzieci.

Co robić, jeśli nie toleruję laktozy?

Nadal możesz pić niewielkie ilości mleka lub spożywać produkty mleczne. Niektórzy ludzie nie mają silnych objawów, gdy spożywają produkty mleczne wraz z innymi posiłkami. Musisz działać metodą prób i błędów – niektóre produkty mleczne mogą być lepiej trawione od innych, np. twarde sery i jogurty będą prawdopodobnie łatwiejsze do strawienia niż mleko.

W sklepach jest też dużo produktów mlecznych bez laktozy. Możesz też przyjmować powszechnie dostępne suplementy z laktazą, które rozbijają cukry mleczne.

Pamiętaj, że jeśli całkowicie zrezygnujesz z mleka, możesz nadal otrzymywać dużo wapnia, witaminy D i innych składników odżywczych w zdrowej diecie.

Zamiast mleka możesz spożywać te produkty:

  • Migdały
  • Fasolę
  • Tofu
  • Jarmuż
  • Sok pomarańczowy wzbogacony wapniem
  • Mleko sojowe
  • Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela
  • Żółtka
  • Wątróbka wołowa

Jeśli wystąpią u ciebie objawy nietolerancji laktozy, skontaktuj się z lekarzem. A jeśli jesteś zdiagnozowany, porozmawiaj z nią o tym, jak upewnić się, że dobrze się odżywiasz.

KGR

Sprawdź także

aromaty w żywności

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym …