Strona główna / Zdrowie / Dieta w chorobie nowotworowej
Wsparcie w leczeniu
Każdy rodzaj raka i sposób jego leczenia wymagają odrębnej diety i specjalnego sposobu odżywiania. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w chorobie nowotworowej to istotny element leczenia. Jedzenie odpowiednich produktów w trakcie kuracji oraz po niej pomaga odzyskać siły i poczuć się lepiej. Jak prawidłowo odżywiać się przy terapii nowotworowej.

Korzyści dobrej diety w trakcie leczenia nowotworu

Zarówno sama choroba, jak i jej leczenie wpływają na sposób odżywiania. Zdarza się, że organizm przestaje tolerować poszczególne produkty i potrzebuje w większych lub mniejszych ilościach konkretnych składników odżywczych. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze różni się w zależności od osoby. Dlatego jako uzupełnienie terapii nowotworowej, należy włączyć specjalnie przygotowaną dietę. Właściwe odżywianie podczas leczenia ma sprawić, że pacjent poczuje się lepiej, będzie miał więcej siły i energii, zachowa dotychczasową wagę i dostarczy sobie mikroelementy niezbędne dla organizmu. Będzie też lepiej znosił efekty uboczne kuracji, obniży ryzyko infekcji oraz przyspieszy proces leczenia. Zbilansowana i zdrowa dieta opiera się na jedzeniu produktów zawierających w odpowiednich proporcjach składniki pokarmowe, które pomagają zwalczać raka. Należą do nich: białko, tłuszcze, węglowodany, woda, witaminy i minerały.

Sposób odżywiania a leczenie choroby nowotworowej

Podczas terapii nowotworowej dotychczasowa zdrowa i zbilansowana dieta może okazać się nieskuteczna, tj. nie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przypadku raka leczenie dietą polega na wzmacnianiu ciała i takim uzupełniania makro- i mikroelementów, żeby organizm przetrwał skutki raka i jego leczenia. Bardzo często oznacza to spożywanie produktów, których nie poleca się osobom zdrowym. Dieta w chorobie nowotworowej może opierać się na pożywieniu bogatym w tłuszcz, tak żeby pomóc utrzymać pacjentowi odpowiednią wagę. W przypadku trudności w przełykaniu, zaleca się spożywanie lodów oraz mlecznych koktajli. Zalecenia żywieniowe w terapii nowotworowej powinny dostosowywać się do indywidualnych potrzeb pacjenta, rodzaju leczonego raka, stosowanej kuracji oraz odczuwanych efektów ubocznych. Bez względu na zastosowane leczenie (naświetlania, chemio- czy immunoterapii) oprócz komórek raka niszczy się również zdrowe komórki ciała. Wtedy też pojawiają się efekty uboczne, do których należy m.in. utrata apetytu, ból jamy ustnej lub gardła, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu, nudności, wymioty, biegunki lub zatwardzenia. Efekty uboczne oraz ich nasilenie zależą od czynników takich jak rodzaj raka, stosowana terapia i czas jej trwania oraz jej intensywność.

Zdrowe nawyki żywieniowe podczas leczenia raka

Terapię żywieniową stosuje się wraz z konwencjonalnymi metodami leczenia nowotworu złośliwego, żeby dostarczyć pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, pomóc mu utrzymać prawidłową masę ciała i siłę, utrzymać tkanki ciała w dobrym zdrowiu oraz wesprzeć organizm w zwalczaniu infekcji. Niektóre rodzaje guzów złośliwych potrafią zmieniać sposób, w jaki ciało wykorzystuje konkretne makro- i mikroelementy. Nowotwory żołądka lub jelit wpływają na zmianę zużywania przez organizm białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Pacjent zjada wystarczające ilości pożywienia, ale jego ciało przyswaja zbyt mało wartości odżywczych. W takim przypadku chory powinien przyjmować specjalistyczne i dobrze tolerowane preparaty. Więcej w tym temacie na https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/onkologia/zywienie-w-chorobie-onkologicznej. U niektórych osób skutki uboczne terapii antynowotworowej prowadzą do niedożywienia. Pacjent słabnie, dopada go chroniczne zmęczenie i nie może pokonać infekcji, które atakują jego organizm. Ma również trudności z dokończeniem kuracji nowotworowej. Niedożywienie może się pogłębiać wraz z rozrostem raka. Najczęstszy problem wśród pacjentów z nowotworami to spożywanie zbyt małej ilości białka i zjadanie niewystarczającej ilości kalorii. U chorych już na początku leczenia nowotworu może rozwinąć się anoreksja, czyli niechęć do przyjmowania pokarmów lub obniżony apetyt. Choroba dodatkowo osłabia pacjentów i prowadzi do niedożywienia, utrudniając organizmowi zwalczanie raka. Zespół wyniszczenia nowotworowego, występujący często u leczonych na raka płuc, trzustki i górnego odcinka układu trawiennego, charakteryzuje się utratą apetytu, spadkiem wagi i masy mięśniowej oraz słabością. Pacjenci z nowotworami złośliwymi mogą cierpieć jednocześnie i na anoreksję, i na kacheksję nowotworową. Utrata wagi może wiązać się z dostarczaniem sobie zbyt małej ilości kalorii, zużywaniem większej ilości kalorii lub jednym i drugim.

Utrata wagi a terapia nowotworowa

Podczas leczenia raka bardzo ważne jest wczesne reagowanie na wszystkie efekty uboczne upośledzające prawidłowe dostarczanie składników odżywczych i powodujące spadek wagi (np. utrata apetytu, wymioty, biegunki). Zarówno terapia żywieniowa, jak i podawane pacjentowi lekarstwa, mają mu pomóc utrzymać odpowiednią masę ciała. Dlatego pomocniczo stosuje się m.in. środki zwiększające apetyt, ułatwiające trawienie, zapobiegające zaparciom lub biegunkom.

Każdy rodzaj raka i sposób jego leczenia wymagają odrębnej diety i specjalnego sposobu odżywiania. Dla jednego pacjenta konieczne będzie dostarczanie zwiększonych ilości białka, a dla drugiego wybranych witamin i minerałów. Terapia żywieniowa i podawane pacjentowi suplementy uzupełniające powinny być zawsze dobrane przez specjalistę.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Woda i trening

Skuteczne i zdrowe odchudzanie – jak to połączyć?

Funkcjonowanie w ciągłym biegu i stresie, natłok spraw zawodowych, siedzący tryb pracy czy permanentne zmęczenie …