Warto jeść jabłka w całości
Jabłka to także bogactwo witamin: A, B, C, E, K i PP oraz mikro- i makroelementów: cynku, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, krzemu | fot.: Fotolia

Jabłka warto jeść w całości

Są stosunkowo tanie, występują w przeróżnych odmianach i, przede wszystkim, w przypadku jabłek nie ma przeszkód, żeby kupować produkty lokalnie. Pysznie, zdrowo i ekologicznie. Z naszym rodzimym super food mamy jednak jeden problem – najczęściej delektujemy się soczystym miąższem wyrzucając wszystko inne – skórkę, gniazda nasienne i pestki. A to błąd, bo dopiero jabłko zjedzone w całości staje się prawdziwą bombą odżywczą.

Stare angielskie przysłowie mówi: an apple a day keeps the doctor away (czyli: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny). Przypisuje im się działanie usprawniające trawienie, zapobiegające rakowi jelita grubego i okrężnicy, wzmacniające odporność i chroniące przed zawałem i rozwojem miażdżycy. Pojawiają się także badania łączące jabłka z mniejszym ryzykiem zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Te pospolite polskie owoce zawierają pektyny, które doskonale usuwają metale ciężkie z organizmu, a więc powinni włączyć je do swej diety palacze. Dodatkowo, dzięki flawonoidom, spowalniają procesy starzenia, a zawarta w ich pestkach amigdalina wykazuje właściwości antynowotworowe. Jabłka to także bogactwo witamin: A, B, C, E, K i PP oraz mikro- i makroelementów: cynku, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, krzemu. Co ważne, jeśli nasza dieta jest oparta w znacznej mierze na produktach mięsnych i mącznych, jabłka będą doskonale alkalizowały zakwaszony organizm. Owoce te mają dość niski indeks glikemiczny (około 38), ale nie znaczy to, że możemy je jeść bezkarnie w każdej ilości. Jedno jabłko o wadze 150 gramów to także około 17 gramów naturalnego cukru (jedna łyżeczka to około 5 gramów).

Co zawierają jabłka?

Zanim zabierzemy się za obieranie jabłka ze skórki bądź wyrzucimy ogryzek, warto im się dokładnie przyjrzeć.

  • skórka – to bogactwo błonnika i witaminy C, a także przeciwutleniaczy i kwasu ursolowego (o działaniu przeciwzapalnym i antyrakowym).
  • gniazda nasienne – źródło pektyn, które odznaczają się silnymi właściwościami detoksykującymi. Ponieważ pektyny są odmianą błonnika, ich wysoka zawartość gwarantuje wolniejsze wchłanianie cukru, zwiększa uczucie sytości i usprawnia pracę jelit.
  • pestki – zawierają amigdalinę, czyli witaminę B17, która z kolei może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych i pobudza odporność.
  • miąższ – nieocenione źródło antyutleniających flawonoidów, które przeciwdziałają procesom zapalnym.

infografika-kreatywna-jabluszko

I na koniec kilka uwag praktycznych. Jabłka warto przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu. Na kuchennym blacie pełnię wartości utrzymają przez około dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zaleca się codzienne segregowanie owoców i wyrzucanie tych, które zaczynają gnić. Wydzielany przez nie etylen przyspiesza również dojrzewanie innych owoców. Wystarczy np. banany czy awokado położyć w ich pobliżu aby kolejnego dnia nadawały się do zjedzenia.

Jabłka pojawiają się także w niechlubnych zestawieniach tzw. „brudnych owoców”. Warto jednak mieć świadomość, że są to rankingi tworzone przez amerykańskich naukowców na podstawie badań tamtejszego rynku. Z pewnością jednak należy kupować jabłka z dobrego źródła, a przed ich zjedzeniem koniecznie umyć owoce pod bieżącą wodą.

RED

Sprawdź także

Spirulina

Spirulina

Spożywanie Spiruliny niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Wiedzieli o tym już Aztekowie, którzy tę …