Strona główna / Zdrowie / Niedobór witamin i minerałów – jak temu zaradzić?
Moc witamin od natury| fot.: materiał partnera zewnętrznego

Niedobór witamin i minerałów – jak temu zaradzić?

Nikt nie zaprzeczy temu, że witaminy i minerały mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Ich regularne uzupełnianie jest więc niezbędne. Czasem zdarza się przecież, że z różnych przyczyn brakuje ich w naszym organizmie. Powodów może być wiele, chociażby nieprawidłowa dieta czy choroba.

Organizm wie, czego powinniśmy mu dostarczyć. Nierzadko jednak nie potrafimy odpowiednio interpretować jego sygnałów. Co zatem powinniśmy wiedzieć o reakcjach naszego organizmu na niedobory witamin i minerałów, by odpowiednio szybko im przeciwdziałać i nie dopuścić do kryzysowych sytuacji?

Organizm sam ostrzega

Jednym z najczęstszych objawów są skurcze mięśni, zwłaszcza nóg. Jeżeli się powtarzają, szczególnie w sytuacjach kiedy nie podejmowaliśmy wcześniej intensywnego wysiłku fizycznego, może to oznaczać, że w naszym organizmie brakuje magnezu i/lub wapnia. Na szczęście łatwo temu zaradzić – banany, wiśnie, migdały lub nawet gorzka czekolada pomogą nam uzupełnić to, czego brakuje.

Innym, często przez nas lekceważonym, objawem w obrębie kończyn dolnych jest drętwienie i mrowienie nóg. Zwykle oznacza to niedobór witamin z grupy B. Tutaj z pomocą przyjdą nam warzywa, a w szczególności szparagi, szpinak czy fasola.

Niejednokrotnie zdarza się nam nie zwracanie uwagi na szybkie męczenie się, któremu towarzyszy zadyszka już przy lekkim wysiłku, szybkie bicie serca i zawroty głowy. Wbrew pozorom nie musi chodzić o fatalną kondycję naszego organizmu. A przynajmniej nie o tę wydolnościową. Być może powodem tych objawów jest niedobór żelaza w organizmie. Żelazo jest pierwiastkiem, występującym w naszym ciele w niewielkim stężeniu, jest jednak niezwykle ważne dla układu krwionośnego, mięśniowego i gospodarki hormonalnej. Jak je szybko uzupełnić? Odpowiedzią jest wkomponowanie w naszą dietę ryb i czerwonego mięsa. Owszem, istnieją również produkty roślinne, zawierające sporo tego pierwiastka, ale badania wykazują, że ludzki organizm zdecydowanie lepiej wchłania żelazo z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Jednak nawet wówczas jest to maksymalnie 20%. W związku z tym, aby ułatwić naszemu układowi trawiennemu przyswojenie tego pierwiastka, powinniśmy wzbogacić swoją dietę również o witaminę C. A więc mięso jak najbardziej – najlepiej z surówkami i owocami.

Uzupełniaj niedobory witamin i minerałów

Najlepszym dostarczycielem witamin i minerałów są warzywa i owoce. Nie bez powodu diety wegetariańskie i wegańskie cieszą się dzisiaj takim powodzeniem. Nie sugerujemy tutaj żadnego konkretnego rodzaju diety, ale zalecamy rozwagę i umiar – w każdą stronę.

Sok ze świeżych gruszek | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Sok ze świeżych gruszek | fot.: materiał partnera zewnętrznego
Gorąco zachęcamy jednak dbałość o to, by w naszej diecie znajdowała się odpowiednia ilość warzyw i owoców. Lekarze i dietetycy zalecają od 2 do 4 porcji dziennie. Ludzie mają do siebie to, że nie lubią monotonii, także w żywieniu. Dlatego proponujemy, by jedną z tych dziennych porcji był świeżo wyciskany, dobrze przyswajalny sok. Z pomocą dobrej wyciskarki przygotowuje się go bardzo szybko. Oprócz właściwości zdrowotnych będziemy mogli cieszyć się walorami nie tylko smakowymi, ale też estetycznymi. Możliwości łącznia ze sobą warzyw i owoców zależą od naszej fantazji.  W Sieci trafimy na setki przepisów na pyszne, naturalne, świeżo wyciskane soki. Niektóre połączenia warzyw i owoców mogą zadziwiać, ale jeśli z ciekawości spróbujecie – możecie zostać przyjemnie zachwyceni!

Wyciskarki do soków Kuvings| fot.: materiał partnera zewnętrznego
Wyciskarki do soków Kuvings| fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jednak, aby domowa produkcja soku rzeczywiście była szybka, łatwa i przyjemna, a sam napój był dobrej jakości, należy znaleźć odpowiednie urządzenie. Internet z pewnością dostarczy nam niezliczonych pomysłów. Ciekawe i często polecane wyciskarki do soków znajdziesz na stronie Vita-My.pl. Z nimi warto eksperymentować ze smakami, które przyniosą korzyści naszemu zdrowiu i samopoczuciu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kongres warzyw i owoców

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw …

  • dunka

    Właściwie się odżywiać. Soki są ok, ale przede wsyztkim warzywne. W owocowych jest za dużo cukru, dlatego zamiast soku owocowego lepiej zjeść cały owoc.