Strona główna / Zdrowie / Nietolerancja laktozy u dorosłych
Laktoza - kobieta z mlekiem
Z czasem, gdy dieta człowieka staje się bardziej różnorodna, enzymy odpowiedzialne za trawienie mleka częściowo zanikają. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Nietolerancja laktozy u dorosłych

Jako dziecko zajadałeś się płatkami na mleku a teraz powodują u Ciebie nudności? Kawa z mlekiem sprawia że masz wzdęcia i biegunkę? To może być hipolaktazja dorosłych! Szacuje się, że w Polsce dziedziczny niedobór laktazy dotyka około 30% społeczeństwa.

Czym jest laktoza i jak ją trawimy?

Laktoza to dwucukier występujący w mleku ssaków. Inna nazwa laktozy to cukier mlekowy. Każda jej cząsteczka zbudowana jest z jednej cząsteczki glukozy i z jednej cząsteczki galaktozy. Aby laktoza mogła być wchłonięta z jelita i użyta do wytworzenia energii, musi zostać rozłożona na glukozę i galaktozę. Za ten rozkład odpowiedzialny jest enzym wytwarzany w jelicie – laktaza. U części osób dorosłych aktywność laktazy jest niewystarczająca. Wówczas część cukru mlecznego nie zostaje poddana działaniu enzymu i pozostaje niestrawiona w jelitach.

Co się dzieje z nadmiarem laktozy w jelitach?

Bakterie naturalnej flory jelit rozkładają laktozę do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków. Powstające w tym procesie gazy powodują wzdęcia, przelewania, uczucie napięcia i pełności, wiatry, bóle brzucha, a czasami biegunki.

Skąd bierze się hipolaktazja dorosłych?

Z wiekiem zmniejsza się produkcja laktazy i jest to uwarunkowane genetycznie. Niemowlęta żywią się prawie wyłącznie mlekiem więc potrzebują dużych ilości enzymu laktazy. Z czasem, gdy dieta człowieka staje się bardziej różnorodna, enzymy odpowiedzialne za trawienie mleka częściowo zanikają.

Czy wszystkie produkty mleczne są niewskazane u osób z hipolaktazją dorosłych?

Na szczęście nie. Można spożywać produkty fermentowane np. jogurty, kefiry. Dozwolone są także twarde sery. Jeżeli nie możesz oprzeć się produktom mlecznym, możesz suplementować laktazę w formie tabletek lub kropli.

Jak radzić sobie z dolegliwościami po spożyciu nabiału?

Na wzdęcia pomoże Ci np. simeticon, który znaleźć można w wielu dostępnych aktualnie lekach bez recepty. Pracę przewodu pokarmowego możesz wspomóc stosując dietę bogatą w warzywa, owoce i błonnik. Korzystne działanie wykazują również probiotyki i prebiotyki. Pij wodę mineralną, tak aby łączna podaż płynów w ciągu dnia wynosiła około 2 litry.

Czym można zastąpić mleko?

Jeżeli nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka, a cierpisz na hipolaktazję dorosłych, koniecznie spróbuj mleka roślinnego. Na sklepowych półkach znajdziesz m. in. mleko sojowe, migdałowe, ryżowe i kokosowe. Są nieco droższe niż mleko krowie, ale zawierają dużo witamin i mikroelementów, a przede wszystkim są wolne od laktozy. Zwracaj uwagę, aby w składzie było jak najwięcej składnika zasadniczego, a jak najmniej zagęstników i konserwantów. Jeżeli dbasz o linię, wybieraj produkty bez dodatku cukru. Warto dodać, że nabiał jest podstawowym źródłem wapnia w diecie. Przy jadłospisie ubogim w produkty mleczne rozważ jego suplementację.

Co jeżeli objawy nie ustępują mimo wyeliminowania laktozy?

Nudności, dyskomfort w jamie brzusznej i biegunka to niespecyficzne objawy, które mogą mieć wiele innych przyczyn. Jeżeli, mimo ograniczenia nabiału w diecie, nadal odczuwasz dolegliwości żołądkowo-jelitowe, lub w sposób znaczący pogarszają one jakość Twojego życia, zgłoś się do lekarza.

Materiał partnera zewnętrznego