W jaki sposób lecytyna korzystnie wpływa na zdrowie?
W jaki sposób lecytyna korzystnie wpływa na zdrowie? | fot.: Fotolia

Rola lecytyny w naszym organizmie

Lecytyna jest substancją tłuszczową występującą w takich produktach jak żółtka jaj, mięso, soja i niektóre warzywa. Być może widziałeś/aś ją na liście składników pakowanej żywności. Jest regularnie dodawany do przetworzonej żywności, aby zapobiec jej przedwczesnemu psuciu. Jest również stosowana w niektórych lekach.

Możesz ją również znaleźć w aptekach, gdzie jest sprzedawana jako granulki lub kapsułki pomagające obniżyć poziom cholesterolu i stracić zbędne kilogramy. Jak więc coś, co dodaje się do przetworzonej żywności, może być korzystne dla naszego zdrowia? Czy nie mówi się nam, że należy unikać żywności przetworzonej?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna jest w rzeczywistości mieszanką różnych fosfolipidów – są to rodzaje tłuszczów występujących w błonach komórkowych. Znajduje się więc w każdej komórce w naszym ciele. W jej skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe i cholina.

W jaki sposób lecytyna korzystnie wpływa na zdrowie?

Najważniejsze korzyści i funkcje lecytyny

Utrata tłuszczu może być skutkiem ubocznym przyjmowania lecytyny. Co jednak ważniejsze, lecytynę można uznać za środek mający dobroczynny wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego, mózgu i układu nerwowego. Występuje w najwyższych stężeniach w mózgu, sercu, wątrobie i nerkach.

W przeliczeniu na suchą masę ludzki mózg składa się w 30% z lecytyny.

Lecytyna jest przekształcana w mózgu w neurotransmiter zwany acetylocholiną. Wyjaśnia to, dlaczego lecytyna przynosi korzyści dla pamięci i układu nerwowego. Lecytyna ma również długą historię stosowania w leczeniu chorób wątroby.

Podsumowując, badania naukowe wspierają stosowanie lecytyny w:

  1. Obniżaniu całkowitego poziomu cholesterolu

Jedno z badań z 2012 roku wykazało, że 500 mg lecytyny dziennie w ciągu 8 tygodni obniżyło poziom cholesterolu całkowitego o 42%, a poziom złego cholesterol LDL o 56%.

  1. Obniżaniu stężenia trójglicerydów i zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu HDL

Badanie z 2010 r. wykazało, że lecytyna była w stanie obniżyć zawartość trójglicerydów we krwi, jak również zwiększyć ilość dobrego cholesterolu HDL.

  1. Promowaniu ogólnego zdrowia układu sercowego

Moc lecytyny w zmniejszaniu stanów zapalnych i regulacji poziomu cholesterolu sprawia, że jest ona ważnym elementem ogólnego stanu zdrowia układu krążenia.

  1. Chorobach wątroby

Lecytyna od dawna jest związana z pomaganiem w leczeniu uszkodzeń wątroby spowodowanych alkoholem, chemikaliami, wirusami lub lekami.

  1. Poprawie funkcji poznawczych

Lecytyna wykazuje pozytywny wpływ na nastrój, codzienne funkcjonowanie i funkcje poznawcze u starszych pacjentów z chorobą Alzheimera lub demencją.

Jak stosować lecytynę?

Dawki terapeutyczne lecytyny wynoszą od 500 do 2400 mg, w zależności od stanu zdrowia i występowania ewentualnych chorób. Wyższe dawki są wskazane przy wspomaganiu leczenia chorób wątroby – powyżej 4 gramów dziennie w przypadku ciężkich chorób wątroby.

Osoby z alergią na soję powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu lecytyny.

Lecytyna znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Wpływa pozytywnie na nasz układ krwionośny, działanie wątroby i funkcje poznawcze. Warto zadbać o spożywanie produktów o wysokiej zawartości lecytyny, by długo cieszyć się zdrowiem. Suplementację dodatkową lecytyną powinny natomiast rozważyć osoby starsze, z wysokim cholesterolem i problemami ze wzrokiem, słuchem i pamięcią.

KGR

Sprawdź także

sezon na figi

Trwa sezon na figi

Sezon na figi to wyjątkowy czas dla wielu miłośników tego owocu. Figi, choć często kojarzone …