Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka w suszonej czy też świeżej wersji to wyjątkowe źródło przeciwutleniaczy, chroniących nas przed starością | fot.: Fotolia

Smak i zdrowie w jagodzie ze Wschodu

Chociaż produkty typu superfoods kojarzą nam się z orientalnymi owocami z ciepłych krajów, to i niedaleko nas, w nieco chłodniejszych strefach klimatycznych rosną wyjątkowe, drogocenne dla naszego zdrowia rośliny. Jedną z nich jest jagoda z Kamczatki.

Jagoda z Kamczatki

Owoce tej rośliny pochodzącej z terenu północno-wschodniej Azji są doskonale znane na całym świecie. Jej uprawa jest bardzo popularna w wielu krajach, w których panuje klimat umiarkowany, w tym również i w Polsce. Roślina ta nie ma jakichś szczególnie dużych wymagań glebowych i klimatycznych i potrafi znieść spadek temperatury wynoszący nawet – 40 °C. Jest odporna również na wiosenne przymrozki. Okres dojrzewania owoców wynosi od 30 do 42 dni, co przy jej wczesnym okresie kwitnienia pozwala na zbiory owoców wcześniejsze niż truskawek. Zależnie od uprawianej odmiany owoc może być w kształcie owalnym kubkowatym albo nawet walcowatym. Jagoda kamczacka jest znana także pod nazwa suchodrzewu. Jest roślina długowieczną i dość łatwą w uprawie.

Owoce jagody kamczackiej są soczyste, o słodko – kwaśnym smaku. Najlepiej smakują te zrywane bezpośrednio z krzewu. Poza spożywaniem w formie naturalnej w doskonały sposób sprawdzają się w formie różnorakich przetworów, mrożonek i dodatków. Można z nich wytwarzać smaczne soki i nalewki czy też robić pyszne konfitury.

Jagoda kamczacka w suszonej czy też świeżej wersji to wyjątkowe źródło przeciwutleniaczy, chroniących nas przed przedwczesnym starzeniem. Efekty spożywania tych jagód możemy zobaczyć jak na dłoni na przykładzie osób zamieszkujących tereny syberyjskie – cieszą się oni wyjątkową odpornością na choroby oraz wyróżniają długowiecznością.

Odporność na medal

Zadaniem przeciwutleniaczy jest przede wszystkim poprawa odporności naszego organizmu i wzmocnienie go od środka z wykorzystaniem wszystkich układów w naszym ciele. Przeciwutleniacze bowiem nie tylko sprawiają, że nasz układ odpornościowy jest praktycznie nie do zdarcia, ale również zbawiennie działają na układ krwionośny, chroniąc nas przed chorobami serca i obniżeniem kondycji. Funkcje obronne organizmu wzmacniają dodatkowo obecność witaminy C, A oraz żelaza, jodu i miedzi. W takim połączeniu po regularnym spożywaniu wyciągu z jagód bądź ich świeżej wersji żadne wirusy i bakterie nam nie straszne, co jest szczególnie ważne w sezonie letnio-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na grypę czy przeziębienia. Te słodko – kwaśne i ciemnoniebieskie niewielkie owoce są bogatym źródłem antocyjanów, których duże zawartości wpływają w korzystny sposób na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu w ludzkim organizmie, zwalczają stany zapalne i wzmacniają naczynia włosowate. Spożywanie tych owoców to również znany sposób na zatrucia- zaledwie garstka jagód dziennie oczyści nasz organizm.

ZST

Sprawdź także

jedzenie na odporność

Top 5 rozwiązań, które zwiększą Twoją odporność

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak bardzo w tym czasie trzeba dbać o odporność. Nie …